Americká válka v Iráku skončí do Silvestra

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes oznámil, že všichni američtí vojáci budou z Iráku staženi do konce letošního roku. S jejich odchodem je podle prezidenta válka Spojených států v této zemi u konce. „Jak jsme slíbili, zbytek našich jednotek v Iráku se vrátí domů do konce roku. Po téměř devíti letech americká válka v Iráku skončí,“ řekl Obama novinářům. V Iráku nyní zůstává asi 39 000 vojáků. Od března 2003, kdy Američané se svými západními spojenci do Iráku vpadli, aby odstranili tehdejší režim Saddáma Husajna, zde zemřelo přes 4400 amerických vojáků.

Vztahy USA s Irákem budou podle Obamy „normálními vztahy“, založenými na vzájemných zájmech a respektu. Obama s novináři hovořil po videokonferenci s iráckým premiérem Núrím Málikím. Zároveň také oznámil, že irácký premiér navštíví v prosinci Bílý dům.

Barack Obama:

„Před několika hodinami jsem mluvil s iráckým premiérem Málikím. Ujistil jsem ho, že Spojené státy dostojí svých závazků. On mluvil o odhodlání Iráčanů propracovat se k vlastní budoucnosti. Na dalším postupu se plně shodneme. Zbytek našich jednotek se z Iráku stáhne do konce roku. Válka Američanů v Iráku tak po necelých devíti letech skončí.“

Washington v poslední době s Bagdádem vyjednával o tom, zda v Iráku i po odchodu hlavních sil ponechá v příštím roce až několik tisíc vojenských instruktorů, kteří by řídili výcvik iráckých vojáků. Hlavním sporným bodem vyjednávání bylo, že USA pro své příslušníky, kteří by v Iráku zůstali, požadovaly právní imunitu. To ovšem Irák nechtěl dovolit.

Oběti NATO v Iráku k 21. říjnu 2011
Zdroj: ČT24

Dnešní oznámení Obamy v podstatě znamená, že se žádné dohody nedosáhlo, takže všichni vojáci budou staženi, jak to předpokládá bezpečnostní dohoda z listopadu 2008. V Iráku zřejmě přesto někteří američtí vojáci zůstanou, ale budou jich jen necelé dvě stovky s omezeným působením.

Vydáno pod