Demonstrace proti nerovnosti opět „okupují“ Spojené státy

New York - Demonstrace proti sociální nerovnosti a proti počínání bank a dalších finančních institucí se z New Yorku šíří po celých Spojených státech. Policie poprvé zatýkala účastníky protestů v Cincinnati a v Chicagu. Účastníci newyorského protestu, který se zhruba již měsíc koná pod názvem Okupujte Wall Street, tvrdí, že zastupují zájmy 99 procent lidí oproti „chamtivosti a korupci“ jednoho procenta bohatých. Prohlašují, že protestují hlavně proti sociální nerovnosti, nezodpovědnosti a hamižnosti finančních firem. Policie v australském Sydney rozehnala protest inspirovaný právě hnutím Okupujte Wall Street. Policisté v této souvislosti pozatýkali desítky lidí. Protest s názvem Okupujte Sydney v obchodní čtvrti Martin Place trval asi týden.

Obyvatelé části New Yorku, kde demonstranti táboří, si stále více stěžují, jak se jim vedle protestujících zhoršují životní podmínky. Někteří místní rezidenti, kteří se zúčastnili schůzky se zástupci demonstrantů, upozorňovali hlavně na noční hluk a na to, že mnozí z protestujících močí na ulicích. V metropoli státu Illinois Chicagu lidé na internetu podepisují petici starostovi Emanuelovi Rahmovi s žádostí, aby účastníci akce Okupujte Chicago mohli zůstat v centrálním parku a aby je policie nezatýkala.

Strážci pořádku totiž dnes zadrželi 175 demonstrantů, kteří nechtěli v sobotu po setmění složit stany a park opustit, protože se pravidelně na noc zavírá. Demonstranti starostu vyzvali, aby policejní akce zastavil a „aby nedopustil zopakování roku 1968“. Tehdy se policie v době konání sjezdu demokratů střetla asi s 10 tisíci demonstranty a vzpomínka na nečekaný výbuch násilí je ve městě stále živá. 

Protest na Wall Streetu
Zdroj: ČT24

Protesty zasáhly Floridu i New Hampshire

Účastníci dalších protestů pod heslem Okupujte Cincinnati dnes ujistili, že v demonstracích neustanou i přes to, že policie v pátek 23 z nich zatkla. Formálně je obvinila z přestupku, jehož se dopustili tím, že v noci, kdy je místní park uzavřen, do něj násilně vnikli. Obdobný problém řeší demonstranti v New Hampshire a také na Floridě, kde policie v pátek zatkla
šest lidí, protože nechtěli opustit chodník v centru Tampy. 

Nenásilné protesty obdobného zaměření pokračují i v Londýně. Katedrála svatého Pavla, chlouba metropole a možná jeho nejnavštěvovanější památka, dnes oznámila, že její uzavření kvůli rostoucímu táboru demonstrantů proti ekonomické nerovnosti ji přijde na tisíce liber denně. Jde o ztráty jen z turistických příjmů.

Kvůli stanujícím demonstrantům v okolí a z bezpečnostních důvodů byla katedrála pro veřejnost uzavřena v pátek. Mluvčí katedrály reverend Rob Marshall řekl dnes stanici Radio 4, že katedrála kvůli tomu denně tratí 16 až 20 tisíc liber (kolem půl milionu korun). Zaměstnanci katedrály nadále s demonstranty diskutují a apelují na ně, aby odešli, ale zatím to k ničemu nevede. Před katedrálou je několik desítek stanů a místa pro další se už nedostává.   

Množství lidí vyrazilo o víkendu v rámci protestu Occupy Frankfurt do ulic tohoto německého města. Poklidný průvod měl podle policie 4 000 účastníků; organizátoři uvádějí počet 6 000. Někteří demonstranti stanují už týden před budovou Evropské centrální banky. Několik set demonstrantů se připojilo k protestnímu hnutí také v Berlíně, kde jich bylo minulou sobotu kolem čtyř tisíc.

Demonstrace v Chicagu
Zdroj: ČTK/AP/Mary Altaffer

Lidé protestovali i u protinožců

Demonstranti vyjadřovali nespokojenost s ekonomickou nerovností mezi hrstkou bohatých a zbytkem obyvatel. Skupinka demonstrantů obchodní čtvrť okupovala ve dne v noci, přestože jim byly mezitím zabaveny stany a další vybavení. Dnes nad ránem na místo protestů podle agentury Reuters dorazila asi stovka policistů. Už před dvěma dny policie v Melbourne ukončila podobný protest, který se neobešel bez násilností. Zadrženým teď hrozí obvinění z několika trestných činů, včetně napadení veřejného činitele.

„Zrovna jsem tvrdě spal. Všichni začali křičet, abych vytáhnul kameru,“ popsal zásah policie v Sydney mluvčí protestujících, který vystupoval jako Tim Davis Frank. „Jeden policajt řval něco do mikrofonu. V zásadě nám řekli, že máme deset minut na to, abychom si vzali věci.“ Policie na místo protestu dorazila asi v 5:00 ráno. Tou dobou tam podle Franka bylo kolem 70 lidí, včetně některých bezdomovců, kteří se k protestům připojili. Demonstranti měli podle policie povolení protestovat dvě hodiny, výzvy k ukončení protestu opakovaně ignorovali.

Sydney
Zdroj: Wikipedia.org/Diliff