Somálci prchají kvůli islamistům z Šabábu z tábora

Mogadišo - Tisíce Somálců dnes uprchly z utečeneckého tábora u metropole Mogadiša v obavách z bojů mezi ozbrojenci islamistického hnutí Šabáb a mírovými jednotkami Africké unie, které v Somálsku působí na podporu přechodné vlády. Na jihu se připravovaly jednotky keňské a somálské armády na další ofenzivu proti základnám Šabábu, která je reakcí na sérii únosů přičítanou islamistům.

Keňská armáda dnes zasáhla jednu ze základen Šabábu u pobřežního města Kismayu a spolu se somálskými jednotkami postupuje k dalším základnám hnutí. Šabáb představuje významnou bezpečnostní výzvu pro celý region, zásah keňské armády v Somálsku proto přivítaly i sousední země v regionu. 

Spojené státy vydaly kvůli akcím Šabábu varování před hrozícím teroristickým útokem v keňském Nairobi. „Zachytili jsme výhrůžky Šabábu směrované na Američany a další osoby ze Západu,“ citovala agentura AFP šéfku americké diplomacie Hillary Clintonovou. Situaci ministryně zhodnotila jako velmi nebezpečnou.

Unesená Španělka z organizace Lékaři bez hranic
Zdroj: ČT24

Šabáb na útok zahájený minulou neděli keňskou armádou na jižní hranici Somálska reagoval výhružkami o odvetě a odmítl zodpovědnost za únosy čtyř cizinek. Nyní se brání na dvou frontách, na jihu a v Mogadišu. V metropoli se dnes podle informací AP odehrál sebevražedný útok, který si vyžádal dva lidské životy. Jeden z vůdců Šabábu prohlásil, že všechny islamistické regiony Somálska se chystají na totální válku. „Bude to naše odpověď na křesťanskou invazi sousedního státu do Somálska,“ uvedl Mohamed Abdi Godane
podle agentury AFP. 

Hnutí Šabáb vede boj za svržení centrální vlády v Mogadišu od počátku roku 2007. Bojuje také za zavedení přísné formy islámského práva šaría a radikální křídlo tohoto hnutí, které je napojeno na teroristickou síť Al-Káida, chce zaútočit na somálské sousedy. V posledních týdnech podnikli stoupenci hnutí dva sebevražedné útoky na vládní budovy v metropoli, které stály život téměř stovku lidí.