V Keni zabíjely granáty

Nairobi – Dva granáty dnes explodovaly v centru keňské metropole Nairobi. Při útoku na místní bar bylo v ranních hodinách 12 lidí raněno, večerní útok na autobusové zastávce nedaleko baru si podle agentury Reuters vyžádal nejméně jednu oběť a dalších asi osm raněných. Světové agentury poukazovaly v souvislosti s útoky na možnou odvetu islamistů z hnutí Šabáb za operaci keňské armády proti jejich oddílům na jihu Somálska.

Keňská policie během dne uvedla, že zatím nemůže jmenovat podezřelé z ranního útoku. „Je příliš brzy na odpovědi,“ prohlásil policejní komisař Mathew Iteere.

Dnešní útoky se odehrály týden poté, co Keňa spustila rozsáhlou přeshraniční vojenskou operaci proti Šabábu po vlně únosů cizinců na keňském území, které připisuje právě islamistům z tohoto hnutí. Šabáb však pohrozil tvrdou odvetou, pokud se keňští vojáci z jižního Somálska nestáhnou. To vedlo americkou ambasádu v Keni k vydání varování před „bezprostřední hrozbou“ teroristického útoku v Keni.

Eric Mugambi, policejní šéf centrálního okrsku Nairobi

„První zjištění ukazují na to, že granát byl do sálu diskotéky vhozen zvenčí.“

Šabáb po útoku v Keni čelí vojákům tří východoafrických zemí. Síly Burundi a Ugandy tvoří mírové jednotky Africké unie nasazené v Somálsku na podporu přechodné vlády. V pátek se jim podařilo vytlačit Šabáb z jedné z posledních základen v somálské metropoli Mogadišu. Milice Šabábu totiž oslabilo sucho a hlad, který nejvíce zasáhl oblasti na jihu Somálska, kde se nacházejí jejich základny. Podle agentury AP také hnutí musí řešit vnitřní rozpory.

Granátový útok na diskotéku v Nairobi
Zdroj: ČT24

Hnutí Šabáb vede boj za svržení centrální vlády v Mogadišu od počátku roku 2007. Bojuje také za zavedení přísné formy islámského práva šaría a radikální křídla tohoto hnutí, které je napojeno na teroristickou síť Al-Káida, chtějí zaútočit na somálské sousedy. V posledních týdnech podnikli stoupenci hnutí dva sebevražedné útoky na vládní budovy v metropoli, které stály život téměř stovku lidí.