USA a Gabon jsou poslední země, kde se léky testují na šimpanzech

Washington - Americký Kongres teď zvažuje projednání zákona, který by zakázal pokusy na šimpanzích pro lékařské účely. Spojené státy zůstávají společně s africkým Gabonem posledními dvěma zeměmi, kde je takový výzkum legální. To by se teď ale mohlo změnit.

Skupina 38 šimpanzů si zvyká na život pod širým nebem. Do výběhu se přestěhovala 6. září poté, co desítky let strávila v uzavřených prostorách pod střechou. Nejprve v klecích v laboratořích, kde se na primátech prováděly biologické pokusy. Po roce 2006, kdy zákon experimenty v Evropě zakázal, našli šimpanzi útočiště v záchranné stanici u rakouského Salcburku.

Někteří se narodili v afrických džunglích, jiní až v zajetí. Drtivou většinu života ale sloužili jako pokusný materiál pro vývoj očkovacích látek. Vědci je opakovaně infikovali virem žloutenky typu A i B nebo dokonce HIV. V Evropě už to dnes možné není, ve Spojených státech ano. Federální vláda spravuje nebo podporuje podobné laboratoře, ve kterých je kolem tisícovky šimpanzů. I tady se snad blýská na lepší časy.

Republikánský kongresman Roscoe Bartlett předkládá návrh zákona na ochranu primátů. „Doufám, že zákon umožní přesunout primáty, které dnes vlastní vláda, do rezervace. Na některých už se s pokusy skončilo. Věříme, že to půjde i s ostatními,“ říká kongresman. 

Zákon definuje agresivní výzkum. To jako takový, který může primátům způsobit smrt, zranění, bolest, úzkost, strach nebo trauma. Patří mezi něj testy léků nebo záměrné vystavení látkám, které mohou poškodit zdraví nebo psychiku. Zvíře nesmí dostávat injekce, být omezováno nebo uspáváno. 

Šimpanz
Zdroj: ČT24

Ne celá vědecká obec je ale z návrhu zákona nadšená. Šimpanzi jsou nejbližší příbuzní člověka, 96 procent jejich genomu je shodných s lidským. Podle některých odborníků jsou tudíž biologicky ideální pro testování vakcín. Například té proti žloutence typu C. 

„Žloutenka typu C je tak komplexní, že ji nemůžete replikovat na modelu myši. V téhle fázi ještě nejsme. Teď je pro nás šimpanz jedinou možností testování účinnosti a bezpečnosti léku,“ tvrdí Kevin Kregel z Federace amerických společností experimentální biologie. 

Ovšem není to jenom člověk, kdo z pokusů na primátech těží. Populaci šimpanzů a goril v Africe decimuje poslední desetiletí ebola. Vakcína proti ní vzniká právě v amerických laboratořích a mohla by mimo jiné pomoct i zvířatům v divočině. V diskusi o zákazu testů na primátech ve Spojených státech ještě nepadlo poslední slovo. Prozatím alespoň platí moratorium na chov nových mláďat šimpanzů pro laboratorní účely.

Pokusy na šimpanzích (zdroj: ČT24)