V rukou afrických únosců jsou další tři humanitární pracovníci

Nairobi - Ozbrojenci dnes na severu Somálska unesli tři humanitární pracovníky. Jedná se o ženu pocházející ze Spojených států a o muže z Dánska a Somálska, kteří pracovali pro organizaci Danish Demining Group. Ta se snaží pomáhat zejména uprchlíkům a vysídleným osobám. Ředitel regionálního oddělení organizace Klaus Ljoerring Pedersen únos potvrdil, další informace ale odmítl podat kvůli probíhajícímu vyšetřování. Somálsko je kvůli nebezpečí únosů a permanentnímu násilí považováno za jednu z nejnebezpečnějších zemí pro práci humanitárních pracovníků.

K únosu došlo nedaleko letiště Galkayo mezi dvěma somálskými poloautonomními oblastmi Puntland a Galmudug, kde se v září odehrály střety mezi místními politickými skupinami a klany. Obě oblasti uzavřely v září s centrální vládou v Mogadišu dohodu o cestovní mapě k obnově země. Puntland i Galmudug se staví proti islamistům z hnutí Šabáb, které je napojeno na teroristickou síť al-Káida.

Za poslední týdny bylo z Keni, sousedící se Somálskem na jihu, uneseno několik humanitárních pracovníků a zahraničních turistů. Z únosů je obviňován právě Šabáb, proti němuž v současnosti vede keňská armáda útok i na somálském území.

Vydáno pod