Socha Svobody oslavuje americkou nezávislost

New York – Svoboda, která přináší světlo světu. Tak zní plný název sochy, která se tyčí na ostrově Svobody v New Yorku. Pro mnohé turisty se stala za dobu své existence symbolem Spojených států a amerického snu. Dnes již jedna z nesmazatelných ikon Severní Ameriky má připomínat přátelství Francie a pomoc, kterou zemi poskytla v době války za nezávislost v roce 1776. Francie ji zaoceánské velmoci věnovala jako dar, aby vyjádřila podporu a sympatie stoleté existenci republiky. A měděnou postavu antické ženy jménem amerických občanů slavnostně odhalil americký prezident Grover Cleveland právě 28. října 1886.

Otcem nápadu na originální dar byl francouzský historik Eduard de Laboulaye, který v roce 1865 navrhl, aby Francie ke stoletému výročí prohlášení nezávislosti darovala Američanům velký monument. Nosnou konstrukci sochy navrhl známý francouzský architekt Gustave Eiffel a zhotovení modelu samotné sochy se zhostil francouzský sochař Frédéric Bertholdi, který finální dílo odlil z mědi. 

Socha byla sestavena v Paříži a poté opět rozdělena do malých součástí, aby se s ní dalo snadno manipulovat. Připlula po moři zabalená v 214 bednách a v newyorském přístavu se po několik měsíců opět sestavovala. Vlivem počasí měděné pláty při její stavbě ztemněly a za dalších 20 let získala svou zelenou patinu. Nyní ji před další korozí chrání teflon.

Víte, že…

- Má v levé ruce knihu s nápisem 4. července 1776, která připomíná deklaraci nezávislosti

- Má hmotnost 225 tun

- Ročně do ní udeří až 600 blesků

- Modelem ženské tváře byla vdova po výrobci šicích strojů Isaaku Singerovi

Slavnostní odhalení sochy symbolizovalo americko-francouzské přátelství. Anticky hrdá žena vztyčena na podstavci na dnešním ostrově Svobody připomínala tehdejší ideál svobody. Její funkce byla zpočátku mnohem prozaičtější – měla sloužit především jako maják. V roce 1924 byl ostrov Svobody spolu se sochou prohlášen za národní monument. V současné době slouží jako hlavní turistická atrakce New Yorku, kterou ročně navštíví až 5 milionů lidí.