Berlusconi se prý chce vzdát premiérského křesla

Řím - Italský premiér Silvio Berlusconi hodlá podle nepotvrzených zpráv italských médií koncem roku rezignovat. Dohodl se na tom údajně s Umbertem Bossim, předsedou Ligy severu, která je největším koaličním partnerem Berlusconiho strany Vzhůru, Itálie. Podle dnešní zprávy římského listu La Repubblica Berlusconi Bossimu slíbil předčasné volby v březnu příštího roku. Oficiálně ale tato informace potvrzena nebyla. Liga severu ji podle serveru BBC News popřela a označila ji za pokus podkopat Berlusconiho pozici.

O údajné dohodě ve středopravé vládní koalici o uspořádání předčasných voleb napřesrok na jaře informoval italský deník La Stampa. Řádné legislativní období italského parlamentu vyprší až o rok později, na jaře 2013. Bossi se měl s Berlusconim domluvit při nočním jednání před summitem EU, na němž chtěl Brusel od vysoce zadlužené Itálie získat písemné přísliby o sanačních opatřeních ke snížení italského veřejného dluhu.

Šéf populistické Ligy severu prý v rámci protislužby v dohodě přistoupil navzdory předcházejícímu odporu na zvýšení věkové hranice odchodu do důchodu na 67 let do roku 2026. Berlusconi k dohodě s Bossim údajně řekl, že si tak ušetří „blamáž“ přijet do Bruselu s prázdnýma rukama.

Lídři Německa a Francie vyvinuli před dnešním summitem Evropské unie tlak na Itálii. Požadovali, aby Řím urychlil reformy, aby zabránil propadu do dluhové krize řeckého typu.

Před zahájením rozhovorů 27 šéfů vlád a států o komplexním plánu řešení dluhové krize se německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy sešli soukromě s italským premiérem Silviem Berlusconim. Podle diplomatů požadovali, aby Řím uvolnil svázaný trh práce a prosadil důchodovou reformu. To by mělo posílit důvěru investorů, kteří se obávají italského státního dluhu, který je v EU druhý nejvyšší po řeckém.