Winehouseová oficiálně zemřela kvůli alkoholu

Londýn – Příčinou úmrtí britské zpěvačky Amy Winehouseové, která byla nalezená mrtvá 23. července v posteli ve svém domě v Londýně ve věku 27 let, byla konzumace přílišného množství alkoholu. Oznámil to dnes londýnský koronární soud, který se případem zabýval poté, co policejní šetření ani pitva příčinu smrti nevyjasnily.

Winehouseová měla léta problémy s drogami a alkoholem. V době své smrti měla v organismu alkohol, ale žádné zakázané drogy. Podle oficiální toxikologické zprávy nebylo možné stanovit, zda alkohol sehrál v její náhlé smrti nějakou roli. Soud nyní k tomuto závěru ale došel. Zdůraznil přitom, že zpěvačka si smrt nezpůsobila úmyslně a že na jejím úmrtí neměl podíl nikdo jiný.

Otec soulové zpěvačky, proslulé svými výstřelky na scéně i mimo ni, při jejím pohřbu prohlásil, že jeho dcera „prožila za léta nejšťastnější chvíle“, když před třemi roky překonala drogovou závislost. Zvítězit nad alkoholem se jí ale podle něj nedařilo.

Dnešní šetření u londýnského soudu St. Pancras Coroners Court málem zhatil zmatek kolem dokumentace k případu. Scotland Yard v pondělí potvrdil, že minulý týden poslal omylem zápisy z dosavadního vyšetřování místo rodině zesnulé na jinou adresu. Dokumenty se již podařilo získat zpět, ujistila policie.

Soudní vyšetřování před koronerem se v Británii provádí u násilné smrti nebo za neobvyklých či neobjasněných okolností úmrtí. Nevede k rozsudku, ale jeho výsledkem je zpráva. Probírají se okolnosti tragédie, vypovídají například lékaři a pozůstalí. Koroner se zaměřil na poslední hodiny života Winehouseové.