Z Turecka i po 4 dnech přicházejí dobré zprávy

Ankara – Tisíce lidí bez střechy nad hlavou zůstávají na východě Turecka po silném nedělním zemětřesení. Organizace Červený půlměsíc nestíhá dodávat stany. Chybějí i deky a lidé si stěžují na velmi nízké teploty. Záchranáři mezitím z trosek vyprostili živého devatenáctiletého studenta. Pod sutinami přežil 91 hodin. Dál ale záchranáři vytahují i mrtvá těla. Počet obětí už stoupl na 532.

I skoro čtyři dny od zemětřesení stále přicházejí z Turecka dobré zprávy. Záchranářům se po 91 hodinách podařilo vyprostit z trosek čtyřpatrové budovy ve městě Ercisi živého devatenáctiletého mladíka. 

Záchranné práce v postižené oblasti stále pokračují. Práce ale komplikuje déšť a sníh. V zemi se zřítilo přes dva tisíce budov a tisíce lidí jsou stále bez domova. Úřady čelí kritice kvůli problémům s distribucí pomoci.

Podle nové bilance, kterou dnes zveřejnily turecké úřady, zahynulo při zemětřesení 532 osob a 2300 jich bylo zraněno.

Stanové městečko v Ercisi
Zdroj: Burhan Ozbilici/AP Photo

Lidé si stěžují, že nemají kde spát a že se na ně nedostávají stany. Podle guvernéra Karaloglu na místo ale dorazilo 20 tisíc stanů, což je více, než je třeba. Objevují se obvinění, že lidé s provizorními příbytky kšeftují. „Všichni jsou promáčeni a jsou nemocní. Čekali jsme ve frontě čtyři dny a zase nic. Když na nás přišla řada, řekli, že stany došly,“ stěžuje si Gefih Zengin. „Spali jsme pod kusem igelitu, který jsme podepřeli dřevěnými tyčemi. Máme v rodině deset dětí, všechny postupně onemocněly. Každý potřebuje stan, přichází sněžení. Je to katastrofa,“ dodává. 

Několik zemí už zareagovalo na žádost Turecka o pomoc a dodaly stany, montované domky a obytné kontejnery. Do pomoci se zapojil i Izrael, který má s Tureckem napjaté vztahy.