RB OSN zrušila bezletovou zónu v Libyi, operace NATO končí

New York - Rada bezpečnosti OSN dnes zrušila předpoklad pro mezinárodní vojenskou operaci v Libyi. Jednomyslně totiž schválila rezoluci, kterou se v severoafrické zemi ruší bezletová zóna zavedená v březnu. Skončí tak i několikaměsíční vojenská operace Severoatlantické aliance. Rezoluce OSN vstoupí v platnost 31. října ve 23:59. Rada bezpečnosti tak rozhodla i přes středeční žádost libyjské přechodné vlády o zachování operace NATO alespoň do konce tohoto roku.

Rezoluce zároveň zmírňuje embargo na dovoz zbraní, aby mohla Přechodná národní rada (NTC) pořídit potřebný počet zbraní na zajištění národní bezpečnosti. Ruší i blokování majetku ropných společností a libyjských bank.

Francie vyjádřila po schválení rezoluce potěšení nad tím, že se mohla podílet na operaci v Libyi. „Jsme zvlášť pyšní na to, že jsme byli od počátku na straně lidu bojujícího proti Muammaru Kaddáfímu. Nyní bychom měli našim libyjským přátelům pomoci při rekonstrukci země,“ prohlásil Gérard Araud, francouzský velvyslanec při OSN.

Aliance v pátek formálně odsouhlasí ukončení své mise v Libyi. Podle aliančních prohlášení ale nyní zvažuje další způsoby pomoci libyjskému lidu. Jak uvedl nejmenovaný činitel amerického ministerstva zahraničí, nyní probíhají rozhovory s NTC o možné nové roli NATO, například při kontrole hranic, při pomoci s demobilizací bojovníků a při zajištění zbraní.

Sajf Islám žádá letadlo, aby se mohl vzdát soudu

Sajf Islám, uprchlý syn před týdnem zabitého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, údajně žádá letadlo k přepravě k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) v Haagu. Sajf Islám se podle Přechodné národní rady (NTC) ve středu nechal slyšet, že je připraven se vzdát ICC, který na něj vydal mezinárodní zatykač na základě obvinění z válečných zločinů spáchaných v Libyi. Haagský soud sdělil, že nemá k dispozici žádné potvrzení této zprávy od NTC.

Přechodná národní rada dnes zároveň přislíbila, že vyšetří Kaddáfího násilnou smrt a pachatele postaví před soud. „Co se týče Kaddáfího, nečekáme na to, co se nám řekne,“ prohlásil místopředseda NTC Abdal Háfiz Ghúga. „Vyšetřování jsme již zahájili. Zároveň jsme vydali etický kodex týkající se zacházení s válečnými zločinci. Jsem si jist, že to byl akt jednotlivce, nikoli povstalců nebo národní armády,“ dodal ke Kaddáfího smrti. „Ten, kdo za to nese odpovědnost, ať to bude kdokoli, bude souzen ve spravedlivém procesu,“ prohlásil Ghúga.

Sajf Islám Kaddáfí
Zdroj: Dario Lopez-Mills/AP Photo

Okolnosti smrti Kaddáfího jsou podle NTC důvodem rozhodnutí Sajfa Isláma vzdát se haagskému soudu. „Sajf se obává o svou bezpečnost, domnívá se, že vzdát se je pro něj nejlepší varianta,“ uvedla NTC. K tomu prý požaduje zapojení třetí země, jako je Alžírsko či Tunisko, která by mu pomohla s přesunem do Haagu. „Chce, aby mu poslali letadlo, chce záruky,“ prohlásil nejmenovaný činitel NTC.

Vzdát se soudu v Haagu se údajně rozhodl i bývalý šéf rozvědky Abdalláh Sanúsí, který podle nejnovějších informací uprchl přes Niger do Mali. Sajf Islám ho údajně následuje, podle jiných zpráv je ale stále na území Libye.

Vydáno pod