Pumový útok v Kábulu zabil 13 vojáků NATO

Kábul - Nejméně 20 lidí dnes zahynulo při dvou vážných útocích v Afghánistánu. Dvanáct Američanů, Kanaďan a čtyři Afghánci přišli o život při sebevražedném pumovém útoku v Kábulu. Terčem útoku byl konvoj sil NATO a vzápětí se k němu přihlásilo radikální islámské hnutí Taliban. Další tři australské vojáky zastřelil na jihu země ozbrojenec v uniformě afghánské armády.

Na místě prvního útoku na západním předměstí Kábulu shořelo několik automobilů. Reportér agentury AP uvedl, že oběti odvážely vrtulníky NATO. Mezi mrtvými je osm amerických civilních pracovníků NATO a pět vojáků, z toho čtyři Američané a Kanaďan.

Další tři vojáky sil NATO, u nichž se později oznámilo, že jde o Australany, zastřelil na jihu Afghánistánu ozbrojenec oblečený do uniformy vojáka afghánské armády. Útočník byl rovněž zastřelen.

Podle afghánského ministerstva vnitra byli zabiti také tři afghánští civilisté a jeden policista. Dalších osm Afghánců včetně dvou dětí utrpělo zranění. Jedná se o nejkrvavější útok proti zahraničním vojákům v Kábulu za mnoho let. 

Ilustrační foto
Zdroj: Ahmad Jamshid/AP Photo

V provincii Kunar se dnes odehrál další pumový útok, při němž se sebevražedná útočnice odpálila před úřadem místní vlády v provinčním hlavním městě Asadábádu. Do úřadu se jí ale nepodařilo proniknout, protože začala být podezřelá ochrance, která po ní začala střílet a v tu chvíli se žena odpálila. Podle dostupných informací tu utrpěli zranění dva lidé.

Afghánské jednotky a koaliční síly vedené Spojenými státy provedly v Kunaru začátkem října operace, při nichž zabily více než 100 ozbrojenců. O něco dál na jih u hranic s Pákistánem zadržely afghánské a koaliční síly dva vysoké představitele klanu Hakkání, jehož ozbrojence řadí USA mezi nejnebezpečnější v Afghánistánu.