Vychází kniha o holčičce ztracené před čtyřmi lety

Londýn – Kniha Madeleine o zoufalství rodičů pohřešovaného dítěte vychází ve čtvrtek v Británii. Autorka Kate McCannová v ní líčí zoufalství, sebevražedné myšlenky, ale i naději, že se nakonec najde její dcerka Madeleine, která se v květnu 2007 ztratila v Portugalsku. Kniha o 384 stranách vychází v den Madeleininých osmých narozenin.

Při dovolené v Portugalsku Kate a Gerry McCannovi dali tehdy téměř čtyřletou Madeleine a její mladší sourozence spát v apartmánu v turistickém středisku Praia da Luz. Poté odešli na večeři s přáteli do nedalekého baru. McCannovi věří, že ji někdo unesl a je stále naživu.

Postup policie, která do uzavření vyšetřování v červenci 2008 podezřívala rodiče, že zmizení dcerky sami zinscenovali, prý v McCannové vyvolával pocity zoufalství, poté vztek. Policisté podle ní kromě jiného zatajili, že v oblasti jejich tehdejší dovolené byly případy sexuálních útoků, a nezabývali se možností, že tyto útoky a zmizení dcery mohly mít něco společného.

Citát z knihy Madeleine:

„Pedofilové. Na nic jiného jsme nemysleli, užíralo nás to. Stále a stále mě ubíjela myšlenka, že nějaký netvor může osahávat mou dcerku… Měla jsem neodolatelnou chuť se vrhnout do oceánu a plavat a plavat tak daleko, až bych se únavou poddala vodě a osvobodila se od mého utrpení.“

Rodiče od uzavření případu policií pátrají po dcerce na vlastní pěst. Čerpají přitom z fondu FindMadeleine, kam sympatizující lidé z celého světa poslali už kolem dvou milionů liber (55 milionů korun). Tyto peníze však již prý pomalu docházejí a kniha nazvaná Madeleine má přinést prostředky na další hledání dcerky.