Palestinci slíbili příměří, rakety ale létají dál

Jeruzalém – Docela bezvýsledně skončila egyptská snaha o dojednání nového příměří palestinských radikálních skupin s Izraelem. Jednání začala po sobotních násilnostech, kdy začali Palestinci ostřelovat izraelské vnitrozemí raketami a dočkali se odvetných náletů. Arabové sice přislíbili klid zbraní, už ráno ale zahájili další ostřelování Izraele. Vypálili jedenáct raket, z nichž tři zasáhly město Ašdod. Potom teprve prohlásili, že na příměří přijímají – v té době však už byla byla izraelská letadla na cestě k další odvetě.

Po ranních raketových útocích přiznal Egypt, že mírová jednání selhala. Skupina Islámský džihád, která se k bombardování Izraele přihlásila, navíc oznámila, že o žádném jednání neví. Později se však její zástupci rozpomněli a prohlásili, že na příměří přistupují. Vzápětí však došlo k odvetnému náletů izraelské armády, při kterém zahynul jeden Palestinec. Podle Izraele to byl člen Demokratické fronty pro osvobození Palestiny, který připravoval další raketový útok.

Obyvatelé jihu Izraele, kam palestinské rakety dopadají, jsou v pohotovosti. Úřady uzavřely školy včetně dvou vysokých, které dnes měly zahájit nový semestr. Armáda také vyzvala občany, kteří žijí v oblasti do 40 kilometrů od pásma Gazy, aby se zdržovali poblíž krytů.

V sobotu dopadlo asi dvacet raket do měst Ašdod, Aškelon, Gan Javne a do okolí Beerševy. Útoky zabily jednoho člověka. Desetinásobně se Izrael pomstil při náletu na šest cílů v pásmu Gazy. Kromě deseti bojovníků přišli radikálové podle armády o tři své kryty a tři raketová odpalovací zařízení.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po zahájení palestinských útoků slíbil starostům postižených měst, že pokud rakety nepřestanou létat, armáda ještě přitvrdí ve svých odpovědích. „Jestliže se vás někdo chystá zabít, zabijte dřív vy jeho,“ řekl krátce před odpoledním náletem.

Arabové napadli Izrael poprvé od úterní výměny zajatého vojáka Gilada Šalita za tisíc palestinských vězňů. Podle expertů není vyloučeno, že se Islámský džihád rozhodl předvést svou nově získanou palebnou sílu.