Američané se z Iráku stáhnou jen za humna

Bagdád – Ačkoli se americké bojové jednotky chystají vyklidit Irák, armáda Spojených států na neklidnou zemi bude dál zblízka dohlížet. Část vojáků zůstane hned za hranicemi v Kuvajtu. V případě, že se v Iráku zhorší bezpečnostní situace, opět zasáhnou. Spojené státy chtějí stáhnout poslední své jednotky z Iráku, kde působí od roku 2003, nejpozději do konce prosince.

Ponecháním části sil v Kuvajtu zareagovalo velení americké armády na kritiku rozhodnutí prezidenta Obamy opustit Irák ještě letos. Někteří generálové, diplomaté a také představitelé států sousedících s Irákem se obávají, že odchod amerických vojáků zemi destabilizuje. Když Barack Obama odmítl termín stažení oddálit, připravil Pentagon kuvajtskou variantu. Klid oblasti budou kromě pozemních sil u iráckých hranic střežit také posílené námořní jednotky v Perském zálivu.

Kolik vojáků pošlou Spojené státy do Kuvajtu, rozhodne armádní velení v příštích dnech. Podle Karla Horsta ze Sboru náčelníků štábů nebude rozmístění sil v Kuvajtu žádnou novinku. Americké jednotky v zemi pobývaly mezi dvěma iráckými válkami v letech 1991 až 2003. Jejich síla se pohybovala od jednoho bojového praporu až po celou brigádu. „Zvažujeme vrátit se k nasazení většího počtu vojáků. Myslím, že je to účinné, zdravé a praktické,“ poznamenal Horst.

Podle deníku New York Times připravuje americká armáda novou „vojenskou architekturu“ pro Perský záliv. Chce sekundovat Íránu, který v oblasti posiluje svůj vliv a protiamerické cítění. Pravděpodobně proto v Perském zálivu posílí americké letecké a námořní hlídky, armáda také nasadí raketovou obranu.