Palestina je členem UNESCO, USA přestaly platit příspěvky

Paříž – Členské země UNESCO dnes schválily plnohodnotné členství Palestiny v této organizaci OSN. Palestinská samospráva zde dosud měla pozorovatelský status. K přijetí jako stálého člena ji navrhly arabské země a výkonná rada UNESCO to odsouhlasila začátkem října. Dnes rozhodovala generální konference, což je nejvyšší orgán UNESCO a zastoupeny jsou v něm všechny členské země. Česká republika hlasovala proti přijetí, stejně jako USA nebo Německo. USA následně zastavily vyplácení příspěvků pro UNESCO. Organizace měla v listopadu dostat 60 milionů dolarů.

Pro přijetí Palestiny se dnes vyslovilo 107 ze 193 přítomných zástupců členských států, 52 se hlasování zdrželo, proti bylo 14 zemí. Izrael s tím podobně jako USA nesouhlasí a obě země kvůli tomu chtějí zastavit své příspěvky, což znamená, že UNESCO (Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu) přijde o čtvrtinu příjmů. „UNESCO tuto ztrátu nebude schopno nahradit,“ řekl izraelský zástupce při UNESCO Nimrod Barkan.

Česko hlasovalo proti

Pro přijetí Palestiny byly všechny arabské, africké a také většina latinskoamerických zemí. Proti byly kromě USA také Česká republika, Kanada nebo Německo. Pro zvedli ruku zástupci Ruska, Číny i Francie a Indie, Británie a Itálie se zdržely.

„Žádost o palestinské přijetí do UNESCO považujeme za špatně načasovanou a dále komplikující již tak složité snahy znovu rozběhnout jednání mezi oběma stranami - palestinskou a izraelskou. Navíc v době, kdy toto úsilí znovu podkopávají raketové útoky na území Izraele z Gazy,“ uvedl mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář. Politický ředitel ministerstva Pavel Fischer řekl, že Praha usilovala o to, aby se EU společně zdržela hlasování. Záměr ale nakonec nevyšel. „Takže ve chvíli, kdy došlo potom na lámání chleba a členské země se rozutekly každá za svým, tak jsme se rozhodli hlasovat proti,“ řekl Fischer.

Česká diplomacie od samého počátku zastává názor, že palestinská státnost by neměla být řešena jednostrannými kroky, ale v rámci blízkovýchodního mírového procesu. 

Palestina je členem UNESCO (zdroj: ČT24)

Palestinský prezident Mahmúd Abbás označil přijetí Palestiny do UNESCO za „vítězství spravedlnosti, práva a svobody“. Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí ještě před hlasováním prohlásil, že přijetí do UNESCO „smaže malou část nespravedlnosti spáchané na Palestincích“. Podle stálé zástupkyně USA v OSN Susan Riceové naopak toto rozhodnutí vážně poškozuje OSN a navíc to neznamená náhradu za přímé rozhovory. Bílý dům považuje dnešní volbu za předčasnou s tím, že to naruší snahu obnovit přímá jednání mezi Izraelem a Palestinci.

USA zastavily vyplácení příspěvků

USA kvůli udělení plného členství Palestině zastavily vyplácení příspěvků pro UNESCO. V listopadu mělo UNESCO dostat 60 milionů dolarů. Spojené státy tímto krokem uplatňují dva své zákony ze začátku 90. let. Ty zakazují financovat jakoukoli specializovanou agenturu OSN v případě, že tento orgán přijme Palestince za plnohodnotného člena dřív, než bude jejich stát vyjednán s Izraelem. UNESCO dostává od USA ročně 80 milionů dolarů (1,4 miliardy korun), což je víc než 20 procent celého rozpočtu.

Palestinci měli statut pozorovatele 37 let

Barkan označil dnešní rozhodnutí UNESCO za tragédii a upozornil na to, že může mít dominový efekt na další orgány OSN. V Radě bezpečnosti se jedná o palestinské zářijové žádosti o přijetí za člena OSN, v níž má samospráva zatím status pozorovatele. Hlasování v RB OSN zatím pro Palestince příznivě nevypadá, USA hodlají použít právo veta.

Cholúd Daibesová, palestinská ministryně turistiky a památek:

„Otázka nezní, jestli má Palestina právo být členem UNESCO, ale spíš proč až dosud členem nebyla. Je to samozřejmě pozdě, ale na mnoha úrovních jsme cítili spolupráci, zejména s cílem zachránit palestinské dědictví před úmyslným izraelským ničením.“

Palestinci měli 37 let v UNESCO status pozorovatele. Na jejich území je množství antických a biblických památek i přírodních unikátů. Jako první na seznam světového dědictví zamíří Betlém - biblické rodiště Ježíše Krista. UNESCO ho letos už jednou odmítlo - po přijetí Palestiny by cesta měla být snazší.

Výsledek hlasování je definitivní a rozhodnutí vstoupí v platnost, jakmile palestinští zástupci podepíší zakládající Chartu UNESCO. UNESCO v prohlášení vydaném po hlasování uvedlo, že „se Palestina stává 195. členem“. 

UNESCO
Zdroj: ČT24