Afrika jezdí ode dneška dvojím metrem

Alžír - V alžírské metropoli dnes zahájilo provoz nové metro. Alžír je tak prvním městem v severozápadní Africe a po egyptské Káhiře teprve druhým na celém kontinentu, které metro má. Nová 8,5kilometrová trasa se stavěla tři desetiletí, má deset stanic a měla by ulevit metropoli sužované dopravními zácpami. Plánuje se rozšíření trasy a také další linka: do roku 2020 by délka tras podzemní dráhy měla činit 40 kilometrů.

Čtrnáct souprav o šesti vagonech bude v provozu od 05:00 do 23:00. Provoz metra má zajišťovat 400 pracovníků společnosti RAPT-Al-Džazajr, která má ze 100 procent francouzský kapitál. Bezpečnost má zajišťovat 400 policistů. Stavba metra byla dvakrát přerušena; z finančních důvodů v 80. letech a v 90. letech kvůli občanské válce v zemi. Projekt vyšel zatím na 1,2 miliardy dolarů (asi 21,3 miliardy Kč).

Nové metro dnes za účasti ministrů vnitra a dopravy do provozu uvedl prezident Abdal Azíz Buteflika, který se stal také prvním pasažérem. Veřejnost se bude moci poprvé svézt v úterý. Jednotlivé jízdné má stát 50 dinárů (asi 12 Kč). Média částku kritizovala, pro některé domácnosti je prý přemrštěná. Ministr dopravy ale upozornil, že v rámci měsíčního jízdného bude cena jednotlivé jízdenky nižší o asi 15 dinárů. Nákupní cena jízdného je ve skutečnosti 84 dinárů (20 korun), cenu dotuje stát.