Soud zamítl odvolání Assangeho proti vydání do Švédska

Londýn - Londýnský soud dnes zamítl odvolání spoluzakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho proti jeho vydání do Švédska, kde je vyšetřován kvůli obvinění ze znásilnění. Předpokládá se však, že Assange se proti verdiktu odvolá k Nejvyššímu soudu. Čtyřicetiletý Australan popírá, že by se dopustil znásilnění, a tvrdí, že obvinění ve Švédsku souvisí s tím, že WikiLeaks zveřejňovala důvěrné americké diplomatické depeše.

Švédsko vydalo na Assangeho evropský zatykač. Assange se vydání brání s argumentem, že by mu ve Švédsku hrozilo kvůli zveřejňování tajných materiálů větší riziko předání do Spojených států, věznění na základně Guantánamo a případně i trest smrti. USA ho zatím z ničeho neobžalovaly.

Assange nebyl z údajného znásilnění ve Švédsku obžalován. Švédská prokuratura ho chce nejprve vyslechnout. O vydání rozhodl už v únoru britský soud první instance, ale Assangeho tým právníků se proti verdiktu odvolal. Odvolací soud případ projednal v červenci a dnes oznámil své rozhodnutí. Předpokládá se však, že se Assange ještě pokusí odvolat k nejvyššímu soudu. Na takový krok má dva týdny.

Julian Assange: „Není pochyb o tom, že přijde ještě mnoho pokusů o ovlivnění procesu. Ty se objevují i dnes, ale jsou pouze technické.“

Pokud britská nejvyšší soudní instance dojde k závěru, že celá kauza se týká širšího veřejného zájmu, rozhodne o slyšení, které zřejmě nebude dříve než příští rok. Pokud advokáti nejvyšší soud nepřesvědčí, že odvolání je odůvodněné, může být Assange vyhoštěn do Švédska během deseti dnů. Kontroverzní Australan zůstává v Británii v domácím vězení u jednoho ze svých mecenášů. Zamířil tam v prosinci po propuštění z devítidenní vazby.

WikiLeaks
Zdroj: ČT24

WikiLeaks potřebuje peníze

Zveřejňování tajných depeší umlčelo rozhodnutí velkých firem, které serveru přestaly přeposílat peníze od dárců. V případě, že se nepodaří blokádu prolomit, prý do konce roku hrozí jeho zánik. „Abychom do budoucna přežili, musí WikiLeaks pozastavit svou publikační činnost. Chceme-li bojovat proti této blokádě a jejím zastáncům, musíme intenzivně shánět peníze,“ řekl zakladatel serveru Assange.

Sám Assange se snaží vyhnout vydání do Švédska. Znásilnění, za které ho Švédové stíhají, je prý vymyšlené. Ještě víc se ale bojí, že ze Švédska poputuje do Spojených států. Tam by mu za zveřejňování tajných depeší hrozil vysoký trest. „Potvrdily se naše obavy ohledně evropského zatykače. Justice si ho prostě chce odškrtnout,“ tvrdí o procesu Assangeho obhájce Mark Stephens. „Pokud by panu Assangemu hrozilo nelidské zacházení nebo nespravedlivý soud, Evropský soud pro lidská práva by zasáhnul,“ tvrdí britská státní zástupkyně Clare Montgomeryová.

Vydáno pod