Znásilněná dívka Imán opustila Libyi

Dauhá - Libyjka Imán Obejdíová, která tvrdí, že byla znásilněna skupinou vojáků Muammara Kaddáfího, utekla z Libye. Serveru CNN řekla, že utekla do Tuniska. Podle zdrojů z řad libyjského odboje se mladá žena nyní nachází v Kataru. O případu se mluví od 26. března, kdy vládní agenti Obejdíovou vyvlekli z hotelu Rixos v Tripolisu. Žena v něm ukazovala zahraničním novinářům odřeniny, jež prý utrpěla při znásilnění.

„Imán Obejdíová díky pomoci povstalců mohla opustit Libyi přes region Džabal al-Gharbí,“ hornatou oblast ležící jihozápadně od Tripolisu nedaleko hranice s Tuniskem, řekl člen politického orgánu libyjských vzbouřenců, který však chtěl zůstat v anonymitě. Libyjka je podle něj v Dauhá a v příštích dnech se setká s novináři.

Serveru CNN Obejdíová řekla, že ve čtvrtek za pomoci vojenského zběha a jeho rodiny překročila hranice s Tuniskem. Z Tripolisu prý ujela v armádním voze. Z hraniční oblasti ji do tuniského vnitrozemí odvezli evropští diplomaté a poskytli jí útočiště, než promyslí další kroky. Podle BBC Obejdíovou o víkendu přijalo francouzské velvyslanectví.

Obejdíová v březnu novinářům tvrdila, že ji znásilnilo 15 mužů věrných libyjskému vůdci. Vojáci ji prý vyvlekli na kontrolním stanovišti z taxíku, opakovaně znásilnili a drželi dva dny v zajetí. Začátkem dubna pak novinářům řekla, že poté, co byla vyvedena z hotelu, strávila 72 hodin ve vazbě, kde ji vyšetřovatelé polévali vodou a házeli na ni jídlo. Propustili ji až po lékařské prohlídce, která údajně potvrdila znásilnění i mučení. I po propuštění jí prý úřady bránily opustit metropoli a vydat se za rodinou žijící v Tobrúku na východě země. Vládní mluvčí tehdy prohlásil, že prokurátor Obejdíové uložil nehovořit s novináři. Žena vstupem do hotelu Rixos údajně porušila dohodu, a proto byla vyvedena. Tvrzení, že byla znásilněna, libyjská vláda popírá.

NATO bombardovalo Misurátu

Válečné lodě NATO dnes bombardovaly část západolibyjské Misuráty. Střelba prý přitom mířila proti vojenským i proti civilním cílům. Tvrdí to libyjská státní televize loajální Muammaru Kaddáfímu. Město mají částečně v moci provládní oddíly a zčásti povstalci. Podle stejného zdroje si útok vyžádal zraněné nebo mrtvé a také způsobil hmotné škody.

Libyjští rebelové údajně na předměstí hlavního města Tripolisu zahájili povstání proti Kaddáfího režimu poté, co získali lehké zbraně od zběhů z řad libyjských bezpečnostních sil. Oznámily to opoziční noviny, tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Libyjka Imán Obejdiová, která zahraničním novinářům popsala znásilňování ze stran vládních jednotek
Zdroj: ČT24