Pytláci z JAR letos zabili rekordní počet nosorožců

Kapské Město - Zájem pytláků o rohy nosorožců vedl ke smutné statistice – jen za letošní rok bylo v Jihoafrické republice zabito doposud 341 kusů, což je nejvyšší zaznamenané množství ulovených nosorožců za jeden rok. Údaj zveřejnil Světový fond na ochranu přírody s tím, že letošní statistika již v tuto chvíli předstihl loňská celková čísla o 8 zabitých kusů. Podle fondu stojí za rapidním nárůstem lovu zejména velký zájem o nosorožčí roh v tradiční vietnamské medicíně.

Ochránci zvířat se vůli varovné statistice rozhodli populaci nosorožců monitorovat a zachycovat dřív, než se savci dostanou do rukou pytláků. Lovci sice nosorožce přímo nezabijí a pouze mu uříznou roh, zvíře však posléze vykrvácí a uhyne. Fond sice uvedl, že v poslední době se na jihu Afriky zpřísnily podmínky pro právní postih pytláctví, ale na organizované skupiny pašeráků jsou zatím nedostatečné.

Jihoafrická republika je oblíbeným pytláckým rajonem kvůli výskytu největší populace nosorožců na světě. Podle aktuálních údajů fondu jde o 1 916 černých a 18 780 bílých nosorožců. V současnosti je zdejší obchod s rohy regulován Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy a připouští vývoz žádaného artiklu pouze jako oficiální loveckou trofej. Jihoafrická republika by proto podle doporučení fondu měla zpřísnit pravidla pro vydávání loveckých povolení.

Nosorožčí rohy
Zdroj: ČT24

„Vzhledem k tomu, že ochrana nosorožců v přímo jihoafrických národních parcích je velmi přísná, pytlácké syndikáty se pravděpodobně přesunují do zemí se slabšími restrikcemi, včetně asijských zemí, které na takový přísun nemusí být přepraveny,“ varoval ředitel programu pro globální ochranu ohrožených druhů Carlos Drews.

Vietnamské přírodní léčitelství považuje prášek z rohu nosorožce za prostředek k léčení rakoviny. Takový účinek však prozatím nebyl prokázán. Rohy jsou také hojně využívány na Blízkém východě jako ozdobné rukojeti pro dýky. Roh nosorožců je zrohovatělým výrostkem z pokožky, podobně jako nehty nebo kopyta obsahuje převážně keratin.

Vydáno pod