Dohoda-nedohoda: Damašek dál střílí do demonstrantů

Damašek – Syrská vláda nabídla amnestii ozbrojeným odpůrcům, když se do týdne sami přihlásí policii. Násilnosti pokračovaly v Sýrii i při dnešních protestech. Vláda tak neplní plán Ligy arabských států (LAS), podle něhož měla stáhnout vojáky z měst a ukončit palbu do demonstrantů. Z amatérských záběrů vysílaných v televizi BBC bylo vidět odstřelování domů z tanků v několika čtvrtích Homsu, kde ostré srážky pokračují už třetím dnem. Masové demonstrace se dnes tradičně konají po celé zemi a mají už za dnešek nejméně 15 obětí.

Ministerstvo vnitra nabídlo amnestii všem ozbrojeným odpůrcům, pokud se do týdne vzdají policii. Nabídka platí do 12. listopadu. „Ti lidé budou propuštěni a bude se na ně vztahovat amnestie,“ uvedlo ministerstvo. USA ale v reakci oponenty režimu prezidenta Bašára Asada před takovým krokem varovaly.

Nepokoje v Sýrii si od března vyžádaly na 3 000 mrtvých. LAS chtěla přispět k řešení krize a k zahájení dialogu mezi opozicí a vládou. Damašek tento týden přistoupil na její návrhy a souhlasil s tím, že zastaví násilnosti, stáhne z měst vojáky, propustí osoby zatčené při protestech a pustí do země novináře z arabských zemí. Pak měl následovat dialog s opozicí. Její zástupci od počátku pochybovali o tom, že Damašek dohodu splní. Testem měly být demonstrace svolané na dnešek. Už ve čtvrtek násilnosti v Homsu pokračovaly a zahynulo při nich 20 lidí.