Guatemala má nového prezidenta, Nikaragua staronového

Guatemala – Bývalý generál Otto Pérez Molina se stal vítězem prezidentských voleb v Guatemale. Ve druhém kole získal 54 procent hlasů. Svoji kampaň založil na boji proti drogovým gangům a ukončení násilí v zemi. Guatemala patří mezi ty nejnebezpečnější na světě a je klíčovou tranzitní zemí pro převoz drog z Jižní Ameriky do Spojených států. Každý den je zde v průměru zavražděno 18 lidí. Prezidenta volili i v Nikaragui, kde mandát obhájil podle očekávání Daniel Ortega.

Molina se stane vůbec prvním bývalým armádním činitelem v čele Guatemaly od konce občanské války v roce 1996. Jeho soupeřem byl ve druhém volebním kole podnikatel Manuel Baldizón. Pro něj hlasovalo dle dílčích výsledků necelých 46 procent voličů. Oba prezidentští kandidáti postoupili z prvního kola konaného 11. září, oba jsou představiteli pravice a oba slibovali ukončení násilí i řešení chudoby ve středoamerické zemi.

Pětadvacet let od konce vojenské vlády se tak poprvé po svobodných volbách do čela Guatemaly postaví bývalý armádní generál. Na pomoc proti organizovanému zločinu chce nový prezident posílit policejní jednotky o 10 tisíc mužů a do armády povolat dva a půl tisíce nových vojáků.

Guatemala je jednou z nejnebezpečnějších zemí světa, denně je tam zaznamenáno v průměru 18 vražd. Dva miliony z celkových 14 milionů obyvatel Guatemaly musí vyjít s méně než jedním dolarem denně.

Ortega podle očekávání asi obhájí prezidentský mandát

Prezidenta volila i Nikaragua. S velkým náskokem volby vede dosavadní hlava státu Daniel Ortega, který tak svůj post obhájí. Znovu kandidovat mu před dvěma lety umožnil nejvyšší soud, který zrušil zákaz ucházet se o prezidentskou funkci dvakrát po sobě. U opozice to budí obavy, že Ortega bude postupně měnit ústavu tak, aby mohl zůstat u moci už natrvalo.

Ortegovi dávaly velké šance už předvolební průzkumy, protože hlavní pravicoví kandidáti, kteří byli jeho největšími soupeři, se proti němu nedokázali spojit. Ortega má podporu Venezuely a za minulého mandátu se mu podařilo snížit chudobu. Je také oceňován za otevření soukromého sektoru, ale přičítá se mu omezování demokratických institucí. Kritici se domnívají, že má v úmyslu uzurpovat si moc natrvalo podobně jako venezuelský prezident Hugo Chávez.

Guatemala a Nikaragua zvolily prezidenty (zdroj: ČT24)