Superbrokolice rozkládá tuky a snižuje cholesterol

Londýn - Zelenina je zdravá, některá může být dokonce superzdravá. V Británii se začal prodávat vyšlechtěný druh brokolice, který má nevídané účinky. Rychleji rozkládá tuky, snižuje cholesterol, a dokonce chrání před srdečními onemocněními a některými druhy rakoviny.

Superbrokolice Benforte vypadá sice obyčejně, jenže na první pohled se její úžasné vlastnosti poznat nedají. „Tahle brokolice urychluje látkovou výměnu v těle. Pomáhá mnohem rychleji rozkládat tuky, takže se zmenšuje jejich množství. Když jíte tuto brokolici, snižuje se hladina tzv. zlého LDL cholesterolu ve vaší krvi. Znamená to menší pravděpodobnost kornatění cév,“ vypočítává Richard Mithen z Institutu pro výzkum potravin.

Vědci z britského Institutu pro výzkum potravin zkřížili britskou odrůdu s velkými růžicemi s hořkým divoce rostoucím druhem z Itálie. Ten obsahuje větší podíl glucorafaninu, který se během trávení mění v sulforafan, látku s výjimečnými vlastnostmi. 

Superbrokolice je superzdravá (zdroj: ČT24)

Sulforafan v krevním oběhu zmírňuje záněty nebo preventivně zabraňuje nekontrolovatelnému dělení buněk během raných stádií rakoviny. Superbrokolice je od října k dostání v britských supermarketech. Je sice o něco dražší než ostatní odrůdy, zákazníky, kteří dbají o svoje zdraví, to ale neodradí. „Na výběru kvalitních potravin si dám hodně záležet. Chci, aby mé děti měly ty správné živiny a jedly vyváženou stravu. Takže mi je jedno, jestli zaplatím o něco málo víc, když kousek brokolice může mít tak velké účinky,“ říká matka dvou dětí Suzanne Johnsonová. 

To, nakolik superbrokolice pozitivně ovlivňuje srdeční činnost, vědci právě zjišťují. Stejně tak se snaží prověřit případná rizika - třeba co by mohlo s lidským tělem udělat předávkování glucorafaninem. Vědci z Institutu pro výzkum potravin doufají, že pokud dopadnou testy dobře, budou mít v ruce silný argument, na který by mohli slyšet i ti, kteří brokolici zrovna nemusejí. Pak zbude už jen úkol nejtěžší - přesvědčit i děti. 

Vydáno pod