Podle MAAE zřejmě Írán pracuje na jaderné zbrani

Vídeň – Írán provádí testy s vysoce výbušným materiálem, což naznačuje, že pracuje na jaderné zbrani. Ve své čerstvé zprávě o íránském jaderném programu to dnes konstatovala Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Teherán zprávu odmítl jako nevyváženou. Trvá na tom, že jeho jaderný program je výhradně mírový. MAAE obvinil, že pracuje na zakázku USA a že svou avizovanou zprávu sestavila podle přání Washingtonu.

Agenturní zpráva uvádí, že aktivity pozorované v Íránu svědčí o tom, že Íránci pracují na vývoji jaderné zbraně. K podezřelým činnostem kromě jiného patří testování jednotlivých potřebných komponentů.

K podezřelým aktivitám MAAE řadí:

  • tajné obstarávání komponentů a projektů jaderných zbraní
  • testování vysoce výbušného materiálu a vývoj odpalovacího zařízení pro jadernou nálož
  • počítačový vývoj jádra nukleární hlavice
  • vývoj jaderné hlavice a jejího umístění do raket Šaháb se středním doletem (Írán je jimi schopen zasáhnout znepřátelený Izrael)   

„Možný vojenský aspekt íránského jaderného programu vzbuzuje v agentuře vážné znepokojení. Zjištěné aktivity dokládají, že se Írán snažil vyvinout jadernou bombu. Je také zjištěno, že do roku 2003 se jednalo o ucelený program a že některé z aktivit, které zahrnoval, stále pokračují,“ citovala ze zprávy agentura AFP. MAAE Írán vyzývá, aby se s ní bez odkladů spojil a aby informace obsažené v dodatku zprávy vyjasnil.

Teherán zprávu odmítá a považuje ji za nevyváženou, neprofesionální a politicky motivovanou. Trvá na tom, že jeho jaderný program je výhradně mírový. Írán MAAE obvinil, že pracuje na zakázku USA. „Američané si vymysleli pár kusů papíru a dali je šéfovi agentury, a ten pak o nich mluví. Proč někdy nepublikuje zprávu o Spojených státech,“ prohlásil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

USA chtějí na základě zprávy MAAE, která je podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victorie Nulandové jednou z nejdůvěryhodnějších organizací OSN, zpřísnit protiíránské sankce. OSN přijala od roku 2006 čtyři balíky protiíránských opatření, ale k přijetí další rezoluce je třeba přesvědčit také Rusko a Čínu, tradiční zastánce Íránu v Radě bezpečnosti. Právě Rusko zveřejnění  zprávy kritizovalo. Podle něj to zhoršuje napětí kolem Íránu i vyhlídky na diplomatické řešení.

Írán provádí testy s vysoce výbušným materiálem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod