V Mississippi rozhodli, že oplodněné vajíčko není člověk

Jackson – Voliči v americkém státu Mississippi rozhodli v úterním referendu, že oplodněné vajíčko není člověk. V referendu se hlasovalo o ústavním dodatku, který by dal oplodněnému vajíčku práva, jaké má člověk. Dodatek by tak prakticky znamenal zákaz potratů. Proti návrhu se ale vyslovilo 55 procent voličů.

Mississippi je konzervativní a velmi religiózní stát. Už teď tady platí přísná omezení potratů. Ženy musí před schválením interrupce povinně projít osobním pohovorem a na zákrok pak čekají přinejmenším 24 hodin, během kterých mohou kdykoli od provedení potratu upustit. V Mississippi se nachází jen jedna klinika provádějící potraty. 

Hlasování se konalo poté, co se podařilo odpůrcům potratu sehnat více než 100 000 podpisů registrovaných voličů pod petici požadující vypsání referenda. Iniciativu podporovali rovněž republikánští i demokratičtí kandidáti na guvernéra.

Schválení návrhu by prakticky zakázalo potrat, neboť by se na plod pohlíželo jako na člověka. Interrupce by nebyla možná ani v případě otěhotnění ze znásilnění nebo incestu. Zkomplikovala by se i léčba neplodnosti, protože by byly vyloučeny ty způsoby umělého oplodnění, při nichž jsou ničena embrya.