Berlusconi chce předčasné volby, kandidovat v nich nebude

Řím – Italský premiér Silvio Berlusconi už má recept na řešení současné vládní krize. Nevidí jinou možnost, než uspořádat předčasné volby, které by se podle něj měly konat příští rok v únoru. Berlusconi už v nich prý kandidovat nebude.

Včera ztratil Silvio Berlusconi v parlamentu většinu, po schůzce s prezidentem premiér slíbil, že odstoupí. Udělá to prý ale, až parlament schválí úsporná opatření, která mají dostat Itálii z krize. Italská ekonomika je na tom totiž bledě. Jen dnes výnos klíčového italského dluhopisu vystoupil na sedm procent, což je podle expertů neudržitelná hranice. 

Berlusconi vidí jako jediné řešení současné vládní krize předčasné volby. Plánuje, že příštím kandidátem na premiéra za jeho stranu Lid svobody bude nynější ministr spravedlnosti Angelin Alfano. „Nechci kandidovat, cítím se jako osvobozený. Je řada na Alfanovi,“ prohlásil Berlusconi.

Prezident Giorgio Napolitano po setkání s premiérem upřesnil, že Berlusconi podá demisi v polovině listopadu. Dosud se počítalo s tím, že poslanci budou hlasovat koncem měsíce. Napolitano by měl ve druhé polovině listopadu také zahájit jednání o nové vládě.