Hodinu vám nebije srdce? Nemusí to znamenat konec

Washington – Zástava srdce nemusí nutně znamenat smrt, dokonce ani poškození mozku. Klinika v americké Minnesotě hlásí už dva případy, kdy se podařilo pacienta udržet při životě, i když srdce vysadilo na více než hodinu. Muži se rychle zotavují a jejich mozkové buňky zřejmě přečkaly srdeční zástavu neporušené. V obou případech pomohla dostupnost přístroje jménem kapnograf.

Před dvěma měsíci se Rodneymu Whitmorovi zastavilo srdce - krev přestala proudit a orgánům se nedostávalo kyslíku. Statisticky měl Rodneyho mozek vydržet necelých 5 minut, pak měly mozkové buňky odumírat. Všechno ale bylo jinak. „Když přežijete vlastní smrt, tak je to pak opravdu jiné,“ konstatoval Whitmore. Jednašedesátiletému farmáři ze samoty v Minnesotě zachránil život souhrn několika věcí. Zaprvé to byla duchapřítomná manželka Laurie, která začala hned s masáží srdce a vydržela, dokud nepřijela sanitka, tedy 9 minut. „Měla jsem hrozný strach. Myslela jsem jenom na to, že nesmím s oživováním přestat. Byla jsem vyděšená, byla jsem sama a jen jsem doufala, že se rychle někdo objeví,“ vzpomíná Laurie. 

Záchranáři nasadili Rodneymu defibrilátor, ve své výbavě však měli ještě jeden přístroj - kapnograf. Ten se používá při anestezii, určuje totiž množství oxidu uhličitého v konečné fázi výdechu. Ukázalo se ale, že má velký význam i při první pomoci. Zjistí totiž, zda má srdeční masáž kýžený efekt a zda má smysl pokračovat. „Můžeme okamžitě měřit množství oxidu uhličitého, který vychází z plic při stlačení hrudníku během kardiopulmonální resuscitace. To je poznávací znamení, zda do těla a hlavně do mozku proudí dostatek okysličené krve,“ řekl anesteziolog Roger White.

Kapnograf
Zdroj: ČT24

Rodney byl „mrtvý“ přes hodinu

Podle výsledků změřených kapnografem bylo možné rychle přizpůsobit dávkování kyslíku. Rodney dostal velké množství stabilizačních léků, 16 elektrošoků a zdravotníci pokračovali i v masáži srdce - Rodneymu přestalo bít na celých 63 minut. „Dalším krokem byla hypotermie. Podchladili jsme tělo na necelých 33 stupňů. V tomto stavu pacient zůstal 24 hodin. Pak jsme ho postupně opět zahřívali,“ podotkl White. 

Právě chlazení pomáhá mozku vypořádat se s následky srdeční zástavy a nedostatkem kyslíku. Rodney byl v komatu celý týden. Nikdo netušil, v jakém stavu bude, až se probere. Když poprvé otevřel oči, stála kolem lůžka celá jeho rodina. „Mysleli si, že budu mimo, že je ani nepoznám, ale já je poznal,“ prohlásil pacient. Za svoji paměť tedy Rodney vděčí správné kombinaci léků, hypotermii a kapnografu. 

Resuscitace
Zdroj: ČT24

Roger White, anesteziolog: 

„Pokouším se teď o to, aby byla kapnografie ve Spojených státech dostupná pro každého, kdo potřebuje rychlou pomoc. Aby už v okamžiku, kdy začne resuscitace, mohli záchranáři sledovat její průběh.“

Přístroj na Mayově klinice už začátkem roku pomohl 54letému muži z Minnesoty, který se zhroutil na ulici a podle pulsu byl mrtvý. Ve vrtulníku však sestra přece jen zkusila připojit kapnograf a ukázalo se, že je ještě naděje. Znovu tak začala s oživováním. Zástava v tomto případě trvala dokonce hodinu a půl. 

Ve svém snažení má doktor White mocnou oporu. Mayova klinika má více než stoletou tradici a ve velkých nemocnicích v Minnesotě, Arizoně a na Floridě zaměstnává téměř 55 tisíc lidí. Rodney Whitmore měl štěstí, že se dostal právě tam.

Reportáž Hany Andělové (zdroj: ČT24)