Při pátečních arabských demonstracích znovu tekla krev

Damašek/Saná – Na tři desítky mrtvých si dnes v Sýrii vyžádaly demonstrace proti prezidentovi Bašáru Asadovi. Syřané masově protestovali po celé zemi, v mnoha městech proti nim stojí armáda včetně tanků. Demonstranti požadují politické reformy i Asadovu rezignaci. Ministerstvo vnitra vyzvalo občany, aby se demonstrací neúčastnili. Tajní policisté také zatkli po poledních modlitbách v Damašku vůdce syrské opozice Rijáda Sajfa. Tradiční páteční demonstrace se konaly i v Jemenu a v Tunisku. Evropská unie rozhodla, že uvalí sankce na 14 syrských předáků odpovědných za násilné potlačení protivládních demonstrací. Zmrazí jim konta v EU a zakáže jim do unie cestovat.

Armáda rozmístila v centru syrského Homsu tanky. Právě odtud přišly zprávy o prvním větším střetu, v noci na dnešek zde bylo zatčeno také několik desítek lidí. Tanky vyslala armáda také do Rastanu a Banijásu. Vojáci byli vidět v damašských předměstích Irbín, Sakba a Duma a rovněž v Tallu. Oběti jsou hlášeny hlavně z měst Homs a Hamá. Na východě Sýrie demonstrovaly také tisíce Kurdů. Žádají reformy, ale nikoli oddělení od zbytku Sýrie.

Dcera Rijáda Sajfa sdělila, že jejího otce zadrželi tajní policisté, když vycházel po modlitbách z mešity v damašské čtvrti Midan. S dalšími zadrženými ho naložili do autobusu a odvezli. Její 64letý otec má rakovinu a byl za své politické názory osm let vězněn.

Desítky mrtvých při protestech v Sýrii (zdroj: ČT24)

Při potlačování demonstrací přišlo od března o život podle ochránců lidských práv víc než 560 civilistů a 100 vojáků; zatčeno bylo na osm tisíc lidí. Podle ochránců lidských práv si boje a zásahy armády jen ve městě Dará vyžádaly 350 mrtvých. Armáda ve čtvrtek oznámila, že začala své jednotky z Dará stahovat, ale podle svědků jsou v ulicích stále tanky.

Znovu se protestovalo i v Jemenu

Desetitisíce lidí dnes jako obvykle v pátek po hlavních modlitbách znovu vyšly do ulic také v jemenské metropoli Saná a v Táizzu, aby znovu požadovaly odchod prezidenta Alího Abdalláha Sáliha po více než 30 letech vlády. U prezidentova paláce v Saná se ale shromáždili ve velkém počtu i jeho stoupenci. Jemenská opozice dnes také kritizovala Sálihův postoj k revidovanému plánu arabských států, jehož cílem je předání moci a vyřešení politické krize v Jemenu.

Sálih dnes ujistil své stoupence odhodláním nadále vzdorovat „pomlouvačům stojícím mimo zákon“, jak označil své odpůrce a účastníky masových protestů. Ty si už od února vyžádaly na 140 mrtvých. Jemenská vládní strana Všeobecný lidový kongres (GPC) v noci oznámila, že Sálih nepodepíše smírčí dohodu vypracovanou Radou pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) dříve, než ji podepíší zástupci vládní strany a opozice. Vůdce opozice Sultán Atvání řekl, že jeho koalice na to nepřistoupí.

Dohoda Sálihovi zaručuje beztrestnost výměnou za to, že do 30 dní od jejího podpisu odstoupí. Před tím by měl jmenovat předsedu přechodné vlády, která by do 60 dní po Sálihově odchodu připravila prezidentské volby a také návrh nové ústavy. K ní mělo být uspořádáno referendum.

Ustrnutí jednání o řešení politické krize v zemi stále více podněcuje netrpělivost tisíců Jemenců, rozezlených rozbujelou korupcí a chudobou. Chtějí, aby byl Sálih pohnán k odpovědnosti, a obávají se, že je opoziční politici nakonec zaprodají.

Tuniská policie rozehnala slzným plynem a obušky dnešní demonstraci stovek lidí, kteří požadovali rezignaci dočasné vlády. Protestující reagovali na prohlášení bývalého ministra vnitra této vlády Farhata Radžhího, který ve čtvrtek varoval před vojenským převratem v případě, že svobodné volby stanovené na 24. července vyhrají islamisté. Dočasná tuniská vláda jeho prohlášení okamžitě odsoudila s tím, že „ohrožuje veřejný pořádek“. Protestující i přes okamžité odsouzení výroků kabinetem pochybují o postoji přechodné vlády k demokracii.

Společným jmenovatelem všech povstání v arabském světě, které spustilo právě povstání v Tunisku, je obava sekularistů a Západu, že demokracie otevře v těchto zemích prostor pro islámskou vládu.

  • Syrská armáda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2529/252813.jpg
  • Demonstrace v Sýrii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2529/252814.jpg
  • Protest proti jemenskému prezidentovi autor: Muhammed Muheisen, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2475/247408.jpg