Komise: Za teror v Londýně nikdo nemůže

Londýn – Podle britské vyšetřovací komise nemohlo za teroristické útoky v Londýně z července 2005 žádné individuální ani organizační selhání. Při sebevražedných útocích zemřelo 7. července 2005 v Londýně 52 lidí a na sedm set dalších bylo zraněno. Vyšetřovací zpráva uvádí, že oběti byly zabity při „úděsném teroristickém činu“. Podle vyšetřovatelů byli atentátníci inspirováni sítí al-Káida. Agentura AP uvedla, že závěry komise jsou pro většinu pozůstalých zklamáním.

Vyšetřování, které vedla soudkyně Heather Hallettová, začalo loni v říjnu. Jeho cílem nebylo určit trestní odpovědnost kohokoli. Bylo při něm vyslechnuto přes 300 svědectví.

Některé rodiny obětí mají za to, že určitou odpovědnost za smrt jejich blízkých by měly nést i tajné a záchranné služby. Britská domácí rozvědka dva ze čtyř atentátníků sledovala, ale útokům se jí nepodařilo zabránit. Vyšetřování odhalilo také některé nedostatky při záchranných operacích - zmatek, nedostatečné zásobování prostředky první pomoci a nefunkčnost rádiového spojení z podzemí.

Nikdo vinu nenese, ale zlepšení jsou nutná

Hallettová ale uvedla, že žádné „selhání jakékoli organizace nebo jakéhokoli jednotlivce nezpůsobilo žádné z úmrtí ani k němu nepřispělo“. Oběti by podle ní byly zemřely, ať by se k nim záchranné služby byly dostaly kdykoli. Soudkyně nicméně doporučila některé změny, jež by v budoucnu „mohly zachraňovat životy“.

Soudkyně kritizovala MI5 za nepřesnost informací, které služba poskytla vyšetřování parlamentního bezpečnostního a zpravodajského výboru. Nicméně konstatovala, že při nynějším vyšetřování byla činnost tajných služeb prověřena dostatečně, i když i na základě materiálů a výpovědí, jež nemohou být zveřejněny. Připustila, že MI5 mohla něco udělat jinak, ale zdůraznila, že to je patrné pouze při pohledu zpět.

Bomby zabíjely v dopravních prostředcích

Tři pumy vybuchly v metru a jedna v autobuse. S 52 oběťmi na životech to bylo největší krveprolití v Londýně od konce války. Teroristé pravděpodobně použili silně výbušnou směs kyseliny sírové a peroxidu acetonu. Policie potvrdila, že šlo o podomácku vyrobené bomby o váze přibližně 4,5 kilogramu umístěné v ruksacích na podlaze metra a autobusu; časové spínače se nenašly, atentátníci je nejspíš odpálili ručně.

Pachateli byli čtyři britští muslimové většinou původem z Pákistánu. Atentáty se připisují mezinárodní islámské teroristické síti al-Káida, jejíhož vůdce Usámu bin Ládina zabilo v pondělí v Pákistánu americké komando. Našly se videozáznamy, na kterých byli vidět někteří ze čtyř atentátníků spolu s druhým nejmocnějším mužem al-Káidy Ajmánem Zavahrím.

Vydáno pod