Egyptský exministr dostal 12 let

Káhira - Za černé obchody, praní špinavých peněz a zpronevěru dostal někdejší egyptský ministr vnitra Habíb Ibráhím Adlí 12 let vězení. Patřil mezi neoblíbené členy svržené vlády Husního Mubaraka a Egypťané jeho případ sledovali s velkým zájmem. Policejní jednotky, kterým velel, nechvalně prosluly brutalitou při zásazích proti opozičním aktivistům. V souvislosti se zabitím demonstrantů a utrácením veřejných prostředků čelí Adlí i dalším procesům.

Adlí byl do funkce jmenován v roce 1998, odstoupit byl donucen letos na konci ledna, necelé dva týdny před oznámením Mubarakovy demise. Je to poprvé od pádu Mubaraka, kdy byl k trestu odnětí svobody odsouzen vysoký představitel jeho režimu. Verdikt pak ukazuje, jak vládnoucí armáda touží ukázat, že chce skoncovat s korupcí a zneužíváním moci.

Adlí dostal sedm let za praní špinavých peněz a pět let za šmelinu. Soud nařídil zkonfiskovat majetek, který tak Adlí nashromáždil. Uložil mu také pokutu ve výši 15 milionů egyptských liber (41 milionů korun). Soud s Adlím začal 5. března. Exministr obvinění z praní špinavých peněz a finančních podvodů na začátku soudního procesu popřel.

V Egyptě bylo po Mubarakově svržení zadrženo několik ministrů včetně bývalého premiéra Ahmada Nazífa, který čelí obvinění z podvodu. Některým dalším byly obstaveny účty, jiní mají zákaz vycestovat ze země. Kvůli vyšetřování násilného potlačení protestů byli minulý měsíc dočasně zadrženi také exprezident Mubarak a jeho dva synové. Podle médií by Mubarakovi mohl v případě uznání viny hrozit i trest smrti.