Stoupenci Kaddáfího se mstí za smrt jeho blízkých

Tripolis - Za zabití Kaddáfího příbuzných se v Tripolisu mstí jeho přívrženci. Ti zničili prázdné americké, britské a italské velvyslanectví. Dav napadl i zatím fungující budovy OSN. Libyjská vláda se už za drancování ambasád omluvila. Británie kvůli napadení ambasád stáhla svého velvyslance, všechny zaměstnance také odvolalo zastoupení OSN, Turecko uzavřelo své velvyslanectví v Tripolisu. Libyjský přístav Misuráta je pod těžkou palbou Kaddafího vojska. Podle rebelů během 36 hodin vypálily libyjské vládní jednotky na město asi 100 raket.

Turecko dnes kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci přechodně uzavřelo své velvyslanectví v Tripolisu, zaměstnanci odjeli do Tuniska. „Rozhodli jsme se kvůli bezpečnostní situaci dočasně evakuovat naše velvyslanectví v Tripolisu,“ potvrdil turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu a dodal, že turecký konzulát v Benghází dál normálně funguje.

Po útocích na budovy OSN stáhla organizace z Tripolisu své zaměstnance. „Dav lidí vnikl do komplexu OSN a odvezl několik automobilů. Veškerý personál OSN je v pořádku,“ uvedl mluvčí OSN Martin Nesirky. „Rozhodnutí odejít ze země vyplynulo ze všeobecné bezpečnostní situace v Tripolisu,“ dodal. 

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)

Rozbouřený dav navíc v Tripolisu napadl i zahraniční ambasády a rezidence velvyslanců. Podle libyjské vlády demonstranti mnohonásobně předčili počet policistů v ulicích. „Demonstranti vtrhli do mnoha budov evropských ambasád, a tak policie neměla šanci na tolika místech zasáhnout,“ podotkl náměstek ministra zahraničí Khaled Kaim. Výtržnosti následovaly po sobotních náletech NATO, při nichž zemřel jeden ze synů libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Na dnešním pohřbu Kaddáfího syna Sajfa Araba dnes asi dva tisíce truchlících volalo po pomstě. Provolávali hesla na podporu Kaddáfího. Ten se smutečního obřadu neúčastnil, přítomni ovšem byli další jeho dva synové - Sajf Islam a Hannibal.

V Misurátě neustávají boje. Kaddáfího síly začaly tvrdě ostřelovat přístav, kam připlula loď s humanitární pomocí. Další dvě lodě proto zatím čekají daleko od přístavu v Misurátě. Podle rebelů dopadlo na přístav v posledních 36 hodinách až 100 Kaddáfího raket. Vládní vojska ale tvrdí, že tím brání přílivu zbraní. NATO údajně přes 24 hodin nepodniklo žádné akce, které by Misurátu před Kaddáfího bombardováním bránily.

Vydáno pod