Tornáda v USA si vyžádala víc jak 350 životů

Washington - Počet obětí středečních tornád na jihu Spojených států překročil 350. V nejhůř postiženém státu Alabama zahynulo podle agentury Reuters 255 lidí, další stovka obětí je hlášena ze sedmi dalších amerických států. Vlna bouří je nejhorší od roku 1925, kdy série tornád připravila o život 747 lidí.

Symbolem katastrofy se stalo osmdesátitisícové alabamské město Tuscaloosa, kde zahynulo nejméně 36 lidí a asi tisíc jich bylo zraněno. Mezi zdejšími oběťmi jsou i tři studenti Alabamské univerzity, která ve městě sídlí. Přibližně 80 zaměstnanců školy se pohřešuje. Univerzita sice nebyla žádným tornádem přímo zasažena, přesto kvůli pohromě předčasně ukončila vyučování v letošním školním roce.

Celkem tornáda zranila několik tisíc lidí a zničila zhruba 10 000 budov. Tisíce Američanů v postižených oblastech tak zůstávají i dnes bez střechy nad hlavou. Pojišťovny odhadují, že výše škod dosáhne dvou až pěti miliard dolarů (32,5 až 81,5 miliardy korun).

Na mnoha místech se do dneška nepodařilo obnovit dodávky elektřiny a vody. „Je to, jako bychom žili v úplně jiném světě. Zkáza je všude,“ popsal situaci v alabamském městě Birmingham zdejší kněz John Gates.

Sílu tornád meteorologové ještě vyhodnocují. Přinejmenším jedno tornádo ve státu Mississippi spadalo do kategorie EF-5, která je vyhrazena pro nejničivější tornáda. Rychlost větru ve smršti dosahovala asi 330 kilometrů za hodinu. Podle meteorologů ale zřejmě bude do kategiorie EF-5 zařazeno ještě několik dalších smrští. Celkem se ve středu přes americký jih přehnalo na 160 tornád. Postiženou oblast navštívil v pátek americký prezident Barack Obama. Obyvatelům slíbil, že se na ně nezapomene. Dožadoval se také větší aktivity Federální agentury pro řízení záchranných prací (FEMA).

Podle agentur je řádění tornád nejhorší americkou přírodní pohromou od hurikánu Katrina. Ten v roce 2005 udeřil zejména na státy Louisiana a Mississippi a v New Orleans zabil na 1 800 lidí.