Nemocnice nevysoudily peníze za léčbu kuřáků

St. Louis (USA) – Šest velkých amerických výrobců cigaret vyhrálo soudní spor s nemocnicemi státu Missouri. Za tříměsíčním soudním duelem stála žaloba nemocnic, které žádaly kompenzaci za léčbu nejchudších pacientů. Ti totiž kvůli kouření vážně onemocněli a neměli pojištění. Celkem 37 zdravotních zařízení však porotu nepřesvědčilo.

Podle obžaloby prý tabákové firmy lhaly o obsahu nikotinu ve svých výrobcích a o vlivu kouření na lidské zdraví. Státní nemocnice dále tvrdily, že na nápravu zdraví podlomeného cigaretovým kouřem vynaložily velké finanční prostředky, které se jim nikterak nevrátí. Nemocnice podle svých zástupců musely ošetřovat silné kuřáky bez ohledu na jejich platební neschopnost. V soudním procesu v St. Louis tak požadovaly náhrady ve výši téměř půl miliardy korun.

Porota si na rozhodování ponechala celý týden a nakonec nárok obžaloby v poměru 9 ku 3 zamítla. „Porotě tleskáme. Pečlivě zvážila důkazy, použila zdravý rozum a rozhodla správně. Uznala, že cigarety nejsou ani vadné, ani nepřiměřeně nebezpečné jenom proto, že obsahují nikotin,“ uvedl po vyslechnutí verdiktu viceprezident firmy R.J. Reynolds Jeffrey Raborn.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Kvůli přesvědčení poroty firmy neváhaly předložit mnoho důkazů včetně svědectví pracovníků nemocnic. Pro tabákové koncerny jde tak o další z vyhraných soudů. Ten poslední je z loňského června. Tehdy odrazily snahu federální vlády získat 280 miliard jejich zisků na celostátní protikuřácký program.