Část tálibánců uprchlých z vězení byla dopadena

Kábul – Afghánským bezpečnostním složkám se podařilo dopadnout 71 z téměř pěti set vězňů, kteří utekli v pondělí z věznice v provincii Kandahár na jihu země. Více než tří set metrový, tajně vykopaný tunel z cely do sousední vesnice nechal vybudovat Tálibán přímo pod nohama policie. Existuje proto podezření, že ozbrojenci měli uvnitř věznice komplice. Útěk bojovníků z vězení komplikuje situaci mezinárodních složek, které postupně předávají kontrolu nad afghánskými regiony tamní správě.

„Hromadný útěk jedním tunelem ukazuje, že vězni využili pomoci z vnitřku věznice,“ potvrdil podle BBC podezření afghánský ministr spravedlnosti Habibuláh Chalib. Akce byla zřejmě velmi dobře připravená a pravděpodobně i velmi nákladná. 360 metrů dlouhý tunel měl vlastní kyslíkové zařízení a také vlastní osvětlení. Podle mluvčího Tálibánu ho vězni kopali 5 měsíců. Když se Tálibánci dostali pryč z cel, v domě, desítky metrů vzdáleném od vězení, na ně čekaly připravené mikrobusy a v kolonách je postupně odvážely pryč.

Afghánci později přiznali, že na kopání tunelu přišli již před deseti týdny, neudělali však nic, aby pokračování zabránili. Spolupráci mezi uprchlíky a dozorci navíc dokazuje svědectví těch obyvatel věznice, kteří neutekli. Podle nich dokonce Tálibánci dopředu získali kopie klíčů od vlastních cel, v klidu tak mohli po vězení přecházet.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Afghánské úřady v pondělí informovaly, že z věznice v jihoafghánské provincii Kandahár uteklo téměř pět set příslušníků militantní ozbrojené skupiny Tálibán. Samotná organizace přitom tvrdí, že na svobodě je 541 jejích stoupenců, z toho 106 z nich mělo na starosti bojové velení. Od roku 2008, kdy do zdi věznice narazila dodávka naložená výbušninami a poté uprchla tisícovka zadržených, se jedná o největší unik vězňů v Afghánistánu.

Útěk komplikuje spojenecký boj

Američané v oblasti Kandaháru nebojují proti nijak rozsáhlé armádě, místo toho se snaží zneškodnit množství malých skupin partyzánů. Jestliže však z vězení uteklo přes čtyři sta mužů, mezi kterými byli nejen zastánci hnutí, ale dokonce i bojovníci a vůdci Tálibánu, lze očekávat, že se řady ozbrojenců brzy rozrostou. Podle odhadů se takový počet bojovníků rozdělí do asi 25 nových, samostatně operujících jednotek, které se co nejdříve zapojí do bojů se spojenci.

V provincii Kandahár, v rodišti hnutí Tálibán, je partyzánský odpor jeden z nesilnějších. USA a NATO sem proto od počátku roku poslaly tisíce nových vojáků, aby nad celou oblastí získaly kontrolu. To se jim dosud částečně dařilo, pondělní hromadný útěk ale může jejich úsilí značně zkomplikovat. Kromě toho se incident odehrál v tu nejnevhodnější dobu. Právě teď totiž v Afghánistánu s nástupem léta začíná takzvaná bojová sezona, kdy se aktivity tálibánských bojovníků stupňují.

Vydáno pod