Na svatbě královny se pilo slovenské víno, bude se tradice opakovat?

Londýn – Menu pro královskou svatbu je zatím držené v přísné tajnosti. Ve slovenské Radošině s napětím čekají, jestli se na nápojovém lístku příští pátek objeví i jejich víno Klevner. Podávalo se totiž i na svatbě nynější královny Alžběty II. V Radošině jsou přesvědčeni, že tehdy založili tradici, která se ctí.

Radošinské víno na britském královském dvoře znají. „Měla ho na svatbě i královna, ochutnal jej i její syn a letos jsme opět poslali toto víno na anglický dvůr a čekáme, kdy přijde odpověď, zda se znovu osvědčí teorie, že to víno je královské,“ říká šéf vinařství v Radošině Luboš Suchopa.

Vinařskou tradici zde začali už před 500 lety francouzští mniši. Dodnes se zde zachoval nejen jejich sklep, ale i know-how, Radošinský Klevner je pojem. „Radošina má výbornou polohu pro výrobu výběrových vín a my jsme se rozhodli poslat tento ročník 2009, protože je na Slovensku řazen mezi nejlepší ročníky za poslední desetiletí,“ vysvětluje enolog Peter Lukačovič.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Z roku 1947, kdy posílali víno na svatbu královně Alžbětě, se v Radošině zachoval jen prázdný sud. Certifikát o přijetí tehdejší úřady nechaly zničit. O jeho cestě na královskou svatbu ale zdejší divadelníci udělali i hru. Strastiplná cesta Radošinských podle ní nakonec skončila happyendem, na královský dvůr dovezli 600 litrů. Stejně to prý bylo i ve skutečnosti.