Černobyl se má stát turistickou destinací

Černobyl – Úřady v oblasti Černobylu chtějí podpořit cestovní ruch v okolí odstavené elektrárny. Návštěva uzavřené zóny dosud podléhala přísnému režimu. V postsovětském prostoru, konkrétně na Ukrajině, kde se Černobyl nachází, se turista zatím necítí příliš vítán. Úřady to ale chtějí změnit.

„V poslední době výrazně vzrůstá zájem o návštěvu černobylské zóny. Dostáváme tisíce dopisů, ve kterých lidé píší, že by to místo chtěli vidět na vlastní oči. Proto jsme se rozhodli tuto možnost výrazně rozšířit,“ vysvětlila ředitelka státní agentury Černobylinterinform Oksana Norová. Ne všichni ovšem tuto iniciativu oceňují. Ministerstvo pro mimořádné situace trvá na tom, že zabezpečit zdraví všech návštěvníků je jeho prioritou.

V celé oblasti je ale vysoká radioaktivita

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

„Vyhýbejte se kovovým předmětům a vegetaci, především mechu. Velice dobře absorbuje radioaktivní částice,“ řekla průvodkyně ze státní agentury Černobylinterinform Vita Poljakovová. Až patnáctinásobně vyšší hodnoty radiace oproti normálu nejsou na trase prohlídky výjimkou. Krátkodobý pobyt v zóně ale pro zdravé dospělé osoby není podle odborníků rizikový. Zhruba dvě stovky usedlíků, kteří v zóně žijí trvale, si ostatně z radiace těžkou hlavu nedělají. A na zájem návštěvníků už si také zvykli.

Otázkou je, jak by to vypadalo v případě, že by do zóny místo dosavadních osmi tisíc lidí ročně jezdil celý milion, jak si představuje ministr pro mimořádné situace. O masovém potenciálu černobylské turistiky a otázkách, které vyvolává, by se dalo sáhodlouze diskutovat. O tom, že je černobylská zóna zcela specifickým místem, které vždy bude přitahovat pozornost lidí, ale sporu být nemůže.

Jaderná elektrárna Černobyl
Zdroj: ČT24