Vůdci v Libyi žádají od povstalců okamžité řešení

Tripolis - Libyjští kmenoví vůdci chtějí do osmačtyřiceti hodin přesvědčit povstalce v západním městě Misuráta, aby složili zbraně. Pokud se to nepodaří, existuje možnost vojenského řešení. Podle agentury AP to dnes řekl náměstek libyjského ministra zahraničí Chálid Kaim. Armáda tvrdí, že v pátek v obklíčeném městě útoky přerušila, aby dala prostor vyjednávání, mluvčí povstalců v Misurátě ale řekl, že vládní jednotky dnes dopoledne děly znovu bombardovaly centrum města a tři rezidenční čtvrti. Boje mezi povstalci a jednotkami libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v tomto přístavním městě trvají přibližně dva měsíce.

V sobotu si vyžádaly nejméně 36 mrtvých a více než stovku raněných. Podle Kaima jsou kmenoví vůdci rozhodnuti boje ukončit, částečně také proto, že zablokovali přístup k přístavu. Pokud jednání selžou, dalším řešením, které je pro vůdce a šéfy kmenů stále možné, je vojenská intervence s cílem osvobodit Misurátu.

Podle Kaima může šest hlavních kmenů v oblasti dát dohromady 60 tisíc ozbrojených mužů. V Misurátě se prý nadále nachází také Kaddáfího vojsko, které však v minulých dnech dostalo pokyn ke stažení. Povstalci v sobotu prohlásili, že město je svobodné.

O tom, zda se Kaddáfího vojáci skutečně stáhli, přicházejí rozporuplné zprávy. Povstalci v sobotu prohlásili, že město je svobodné. Dnes podle jednoho z obyvatel vytlačili Kaddáfího síly na okraj Misuráty a získali kontrolu nad hlavní nemocnicí. V té se skrývali provládní bojovníci. Řada z nich se prý snažila v převleku za civilisty z místa utéct.

Zástupce povstaleckých sil v Benghází - hlavní baště vzbouřenců, ležící na východě země - zprávu o přerušení bojů označil za lest. Opozice podle serveru BBC míní, že Kaddáfí svým jednotkám nikdy nedá rozkaz Misurátu opustit.  

Na evakuaci čeká až 3000 lidí

Boje v tomto třetím největším městě Libye si podle aktivistů vyžádaly nejméně tisíc obětí. Humanitární pracovníci v uplynulých dnech odsud evakuovali stovky raněných a zahraničních pracovníků. Do Benghází dnes z Misuráty připluly dvě lodě s dalšími více než 1400 lidmi. Podle pracovníků Mezinárodního výboru Červeného kříže ve městě nadále čeká na evakuaci až tři tisíce lidí.

NATO dnes oznámilo, že sobotní útok amerického bezpilotního letounu zničil v okolí Misuráty několik raketových stanovišť. Na oblast u Misuráty se soustředil i sobotní útok aliančních letadel, při němž bylo zničeno sedm raketometů, tři obrněné transportéry, bunkr, tank a nákladní auto. Několik náletů mířilo také na Tripolis a Syrtu. Americký senátor Lindsey Graham prohlásil, že by se letecké útoky NATO měly zaměřit na Kaddáfího nejbližší spojence a na vojenské velitelství.

Boje v Libyi
Zdroj: ČT24