Jemenské protestní hnutí trvá na Sálihově odchodu

Saná - Vůdci jemenského protestního hnutí dnes odmítli plán arabských vyjednávačů na řešení krize v zemi. Ten v sobotu akceptovala prezidentova strana Všeobecný lidový kongres (GPC). Opozice nadále trvá na okamžitém odstoupení prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

„Je to konsenzuální rozhodnutí tu iniciativu odmítnout,“ citovala agentura AFP vyjádření vůdce demonstrantů, kteří táboří na Univerzitním náměstí v Saná, Abdala Málika Jusufího. Také Ahmad Vafí, vůdce protestů v druhém největším městě země a jednom z hlavních center protivládních protestů Táizzu, prohlásil, že „mladí nepřistoupí na nic jiného než na okamžitý Sálihův odchod a necítí se být vázáni žádným vyjednáváním“.  

Prezident by měl podle plánu předat moc viceprezidentovi

Demonstranti, kteří už týdny táboří na náměstí v metropoli, potvrzovali jeho slova výkřiky určenými Sálihovi: „Žádné vyjednávání, žádný dialog - rezignuj nebo uteč.“ Návrh na řešení politické krize v Jemenu, která si od února vyžádala už na 130 mrtvých demonstrantů, předložila Rada pro spolupráci arabských zemí Perského zálivu (GCC). Plán počítá s tím, že Sálih výměnou za beztrestnost odstoupí do třiceti dnů z funkce a předá moc viceprezidentovi.

Plán v sobotu přijal prezident Sálih a jeho strana GPC. Vůdci protestního hnutí téhož dne také uvedli, že s tímto návrhem souhlasí, ovšem s výhradami. Dnes pak svůj podmíněný souhlas odvolali. Při střetu kmenových ozbrojenců a jednotkou republikánské gardy v provincii Láhidž na jihu Jemenu dnes bylo zabito pět lidí, z toho čtyři gardisté. Potyčky mezi ozbrojenými členy kmene a gardisty - zvláštní ozbrojenou složkou, vypukly minulý týden kvůli tomu, že gardisté odmítají přemístit svůj tábor zřízený před lety na kopci nad vesnicí Labús. Místní obyvatelé ho vnímají jako „provokaci“, při předcházejícím střetu obou stran bylo ve čtvrtek zabito šest lidí.

Sálih vládne v Jemenu už dvaatřicet let. Pokud by skutečně odstoupil, stal by se už třetí arabskou hlavou státu, kterou by letošní rozsáhlé občanské protesty připravily o úřad.