Nad domem Ringa Starra se vznáší Damoklův buldozer

Londýn - Liverpoolská radnice schválila plán na zbourání rodného domu bubeníka Beatles Ringa Starra v ulici Madryn Street. Dům, v němž žil Ringo v letech 1940 až 1944, je mezi 271 budovami, které mají ustoupit nové výstavbě. Nepomohly protesty fanoušků Beatles ani britského ministra pro bytovou výstavbu Granta Shappse. Ten plán města kritizoval a vyzval k hledání alternativy spočívající v rekonstrukci objektů.

Ulice, která má být srovnána se zemí, je jednou z těch, jimž místní říkají velšské. Řadové cihlové domky tu byly ke konci 19. století vystavěny i pro Velšany, kteří přišli za prací do liverpoolských doků.

Plán musí ještě posvětit ministr pro místní správu Eric Pickles, jenž zvažuje, zda nechá projekt posoudit z hlediska vlivu na životní prostředí, jak požadují odpůrci demolice. Projekt však má i své horlivé zastánce, mezi nimiž jsou především místní obyvatelé toužící po novém, moderním bydlení.

Odpůrci demolice a výstavby nových domů tvrdí, že „velšské“ ulice mají historickou hodnotu, a fanoušci Beatles poukazují na turistický potenciál. Rodné domy dvou vůdčích osobností Beatles, Johna Lennona a Paula McCartneyho, už chráněnými pamětihodnostmi jsou. Dům dalšího „brouka“ George Harrisona zůstal v soukromých rukou. Požadavek na vyhlášení Starrova domu v Madryn Street za chráněný objekt loni odmítla vládní komise pro památky s odůvodněním, že nemovitost nijak nesouvisí s úspěchem Beatles coby skupiny.

Liverpoolská Madryn Street
Zdroj: ČT24/www.savemadrynstreet.co.uk