Somálské piráty vyslýchají v Paříži

Paříž - Šest somálských pirátů, kteří unesli počátkem dubna luxusní francouzskou jachtu v Ardenské úžině, dorazilo do Paříže. Čeká je tu výslech. Únosci se vzdali v pátek poté, co francouzské jednotky pomocí bojových vrtulníků osvobodily všechny členy zajaté posádky. Výslech by mohl trvat i čtyři dny, piráti budou zřejmě čelit soudnímu procesu přímo ve Francii.

Šest pirátů zatklo minulý pátek zvláštní francouzské komando poté, co osvobodilo třicítku členů posádky. Jednotky zaútočily na piráty bojovými vrtulníky, na místě zazněla varovná střelba, podle francouzských úřadů se ale celý incident obešel bez násilí. Somálské zdroje ovšem hovoří o tom, že tři z únosců při útoku zemřeli. Více než polovinu únosců se podařilo zadržet.

Somálští piráti unesli francouzskou plachetnici Le Ponant 4. dubna. Na palubě plachetnice nebyli v době únosu žádní cestující. Posádku tvořilo podle Paříže 22 Francouzů, šest Filipínců, jedna Ukrajinka a jeden Kamerunec. Některé zdroje hovořily dříve i o Jihokorejcích.