Fujimoriová otce neomilostní

Lima - Keiko Fujimoriová slíbila, že bude-li zvolena peruánskou prezidentkou, neomilostní svého otce Alberta Fujimoriho. Bývalý prezident je vězněn za porušování lidských práv. Fujimoriová se v rozhodujícím druhém kole prezidentských voleb 5. června střetne s levicovým populistou Ollantou Humalou.

Alberto Fujimori vládl v letech 1990 až 2000. Za jeho vlády se Peru hospodářsky pozvedlo a byla potlačena levičácká gerila. Její porážky ale Fujimori dosáhl i za cenu porušování lidských práv. V roce 2009 byl za toto porušování odsouzen k 25 letům vězení. V jiných procesech pak byl odsouzen kvůli korupci a zneužívání moci.

Keiko Fujimoriová k možnosti, že dá milost svému otci:

„Přísahám před Bohem, že ho neomilostním. Při několika příležitostech jsem zopakovala, že omilostnit Alberta Fujimoriho není záměr ani můj ani mé rodiny.“

Jeho dceři, která od rozvodu rodičů v roce 1994 zastávala roli první dámy, se přičítal úmysl udělit otci v případě úspěchu ve volbách milost. Soudě podle toho, že považovala za nutné se k tomu vyjádřit, jsou ve veřejnosti ohledně jejího postupu v tomto ohledu pochyby. „Odsuzuji omyly, které se staly za prezidentství mého otce, stejně jako vítám jeho pozitivní akce,“ prohlásila Fujimoriová.

Soud s Albertem Fujimorim
Zdroj: AP/ČTK