Východ Turecka se znovu otřásl: Deset mrtvých, desítky pohřešovaných

Ankara - Zemětřesení o síle 5,7 stupně zasáhlo ve středu večer východoturecké město Van. Zřítily se přes dvě desítky budov včetně dvou hotelů. Zahynulo nejméně deset lidí, asi sto bylo raněno a v troskách zřícených domů jsou uvězněny desítky dalších. Na místě zasahují záchranáři. Z trosek již bylo vyproštěno 23 lidí. Podle vyjádření českého velvyslanectví v Ankaře zatím není potvrzeno, že by byli postiženi nějací čeští občané.

Podle dostupných zpráv se zřítilo 25 budov, včetně dvou hotelů. Z toho 22 jich nebylo obydlených, protože lidé se z nich po říjnovém zemětřesení přestěhovali do provizorních.

V jednom ze zničených hotelů bylo údajně ubytováno 50 až 70 lidí, kteří se pohřešují. Podle místní televize tu byly ubytovány štáby novinářů, které informovaly o zemětřesení, jež koncem října zasáhlo východní Turecko. V dalším dočasně přebývaly týmy záchranářů. Podle informací BBC někteří uvěznění novináři posílali textové zprávy s žádostí o zachránění.

Záchranáři dnes od rozednění urychlili vyprošťovací práce a snaží se vytvořit tunely vedoucí pod trosky. Práce ale pokračovaly i v noci s pomocí silných reflektorů. Jednou ze zřícených budov je i Bayram, nejznámější hotel ve městě Van, který byl starý asi 40 let a loni prošel renovací.

Ozgur Gunes, kameraman turecké tiskové agentury Cihan, řekl místní televizní stanici, že odešel z hotelu krátce před zemětřesením. Když se o chvíli později vrátil pro kameru, zjistil, že budova se zřítila. „Všude byl prach a hotel byl srovnaný se zemí,“ řekl s tím, že budova měla po předchozím zemětřesení nějaké malé praskliny, ale hostům bylo řečeno, že statika neutrpěla. 

Podle americké geologické služby USGS bylo ohnisko otřesů v hloubce 4,8 kilometru a epicentrum se nacházelo 16 kilometrů jižně od města Van. Otřesy proběhly ve 21:23 místního času (20:23 SEČ). Podle informací agentury AP následovaly ještě dodatečné otřesy. 

Říjnové zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy škály si vyžádalo téměř 600 lidských životů. Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže katastrofa připravila o přístřeší zhruba 50 000 lidí.