Berlusconi přemýšlí o nové vládě

Řím/Berlín – Itálie pomalu směřuje ke koaliční „záchranářské“ vládě v čele s uznávaným ekonomem Mariem Montim, aby obnovila politickou stabilitu a odvrátila hrozivou perspektivu dluhové pasti. Podle dnešních zpráv italských médií se Monti jako budoucí šéf vlády zamlouvá i odcházejícímu premiérovi Silviu Berlusconimu, třebaže mnozí poslanci Berlusconiho strany Lid svobody (PDL) názor svého předáka nesdílejí. Výhrady vůči Montimu má hlavně vlivná Liga severu.

Berlusconi se dnes v římském Palazzo Grazioli setkal s vedením své strany, aby na případnou kandidaturu Montiho sjednotil vnitrostranické názory. „Diskuse uvnitř strany neskončila,“ řekl italským novinářům šéf poslanecké frakce PDL Fabrizio Cicchitto. „Můžeme pokračovat v podpoře předčasných parlamentních voleb nebo se přiklonit k podpoře Montiho vlády,“ dodal.

Berlusconi by měl v nejbližší době seznámit s názorem PDL prezidenta Giorgia Napolitana, v jehož rukou je rozhodnutí o budoucím vládním uspořádání. Podle listu La Repubblica se v Římě všeobecně předpokládá, že po víkendovém schválení reformního balíku v parlamentu Berlusconi v pondělí rezignuje.

Osmašedesátiletý Monti působil v letech 1999–2004 jako evropský komisař pro hospodářskou soutěž, nyní je rektorem prestižní milánské Univerzity Luigiho Bocconiho. Prezident Napolitano ve středu Montimu udělil čestnou funkci doživotního senátora a podnítil tak mediální spekulace o Montim jako o jistém předsedovi budoucí italské vlády.

Případný Montiho kabinet ale potřebuje podporu parlamentní většiny, a proto by opozice pravicových poslanců mohla být kritická, poznamenává dnes list The Wall Street Journal. S téměř jistou podporou centristů a levice a navíc i s hlasy Berlusconiho stoupenců je ale velmi pravděpodobné, že Monti se do čela „vlády národní jednoty“ postaví, uvádí list. Nevylučuje, že Napolitano by Montiho mohl oficiálně pověřit sestavením vlády dokonce už v neděli.