Panetta varoval před důsledky útoku na Írán

Washington - Americký ministr obrany Leon Panetta se snaží uklidnit spekulace, že by Spojené státy a Izrael mohly v dohledné době zaútočit na podezřelá íránská jaderná zařízení. Mezinárodní agentura pro atomovou energii tento týden uvedla, že se Írán zřejmě snaží vyrobit jadernou zbraň. Šéf Pentagonu konstatoval, že jakýkoliv vojenský úder na íránské instalace by jaderný program Teheránu nezastavil, ale maximálně o tři roky zbrzdil.

„Tady je nutná opatrnost před nechtěnými důsledky. Těmito důsledky může být nejen to, že Írán odradíme od jeho záměrů, ale co je důležitější, mohlo by to mít vážný dopad na celý region a na americké síly v regionu. To vše je nutné pečlivě zvažovat,“ varoval Panetta. Írán varoval, že pokud na jeho jaderná zařízení někdo zaútočí, setká se s „železnou pěstí“.

Írán tvrdí, že jeho jaderný program má výhradně mírové účely a že obohacuje uran pouze pro potřeby výroby elektrické energie.

Ve čtvrtek informoval britský deník Daily Mail, že britská vláda počítá s izraelským útokem na Írán v horizontu dvou měsíců. Terčem by se měla stát právě jaderná zařízení.  

Ke spekulacím o útoku došlo po zveřejnění zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Podle ní vše nasvědčuje tomu, že jaderné testy, které Írán provádí, jsou součástí vojenského programu. K podezřelým aktivitám řadí testy výbušnin a odpalovacího zařízení, počítačový vývoj jaderné hlavice, přípravy jaderného zbrojního testu a přípravu umístění jaderných hlavic na rakety Šabáb, schopné doletět do Izraele.

USA a jejich spojenci se obávají, že vyzbrojení Íránu jadernou bombou odstartuje závod v jaderném zbrojení mezi jeho soupeři, k nimž se řadí i Saúdská Arábie. Takováto situace by byla velkým ohrožením Izraele. Dosavadní čtyři balíky sankcí uvalených na Írán v OSN Teherán od jaderného zbrojení neodradily.