Medvěděv dostal mozek a kulhající kachnu

Moskva - Mozek, knihu „Jak se stát prezidentem“, pistoli s jedním nábojem či ampulku s jedem dostal mezi stovkami škodolibých virtuálních „dárků“ od jízlivých krajanů ruský prezident Dmitrij Medvěděv hned po vstupu do populární sociální sítě „Vkontaktu“.

Šéf státu otevřel svou stránku na síti během středeční schůzky se svými internetovými přívrženci. Ale vzápětí se musel potýkat se svérázným humorem kritiků režimu a náporem „darů“ v následujících 24 hodinách. Šlo totiž o jedinou možnost, jak na prezidentovu stránku umístit vlastní komentář či si hlavě státu postěžovat na poměry. Svoboda však podle serveru NEWSru.com netrvala dlouho: zakrátko prezident či jeho poradci obdarování znemožnili a stránku s dárky učinili nepřístupnou.

Mezi „dary“ nechyběla ani kachnička, prý nejspíše pokulhávající v narážce na výraz „lame duck“ pro dosluhujícího prezidenta, tentokrát ozdobena i jelením parožím. Prý je „stejně zábavná a neužitečná“ jako celé Medvěděvovo prezidentství. „Děkuji za dárky! Zvykám si na styl 'Vkontaktu'. Dobrou noc,“ poznamenal na síti Medvěděv.

Blogerům, nepříznivě naladěným vůči „prvnímu blogerovi země“, prý zbývá ještě jedna možnost, jak kolegovi ztrpčit život: zavalit správce sítě stížnostmi, že z prezidentovy stránky se šíří spam či že si počíná hanebně.

Zatímco ještě před pár měsíci se Medvěděv mohl o uživatele informační dálnice opírat, o sympatie přišel koncem září, kdy prezidentské křeslo na příštích šest let nabídl premiérovi Vladimiru Putinovi, a vyvolal tím na síti záplavu kritiky.