Německo na nohou: Kebabové vraždy páchali pravicoví teroristé

Berlín - Německá policie v neděli zatkla komplice skupiny lidí úzce napojených na krajně pravicové seskupení Národně socialistické podzemí (Nationalsozialistischer Untergrund). Ti se měli v letech 2000 - 2007 dopustit série vražd drobných přistěhovaleckých živnostníků a mladé policistky. Toto odhalení přivedlo německé vyšetřovatele k závěru, že lze mluvit o existenci „krajně pravicového teroru“ v zemi. Jednotlivé zločiny, k nimž se dosud nedařilo najít motiv, nynější odhalení řadí do série xenofobně a neonacisticky motivovaných činů. Oznámil to spolkový ministr vnitra Hans-Peter Friedrich. Německou kancléřku Angelu Merkelovou tato informace šokovala. Vyzvala k dalšímu boji proti extremismu.

Policie zadržela poblíž Hannoveru sedmatřicetiletého muže, kterého důvodně podezírá, že byl komplicem nedávno odhalené tříčlenné skupiny vrahů a lupičů s tzv. „hnědým zázemím“.

Také právě zadržený Holger T. byl členem pravicového seskupení Národně socialistické podzemí (Nationalsozialistischer Untergrund - NSU), stejně jako trojice pachatelů. Byl s ní ve styku od devadesátých let, půjčoval trojici na své jméno obytné automobily, jejichž pomocí páchali zločiny a snadno mizeli, a dal jim později k dispozici i svůj řidičský průkaz a pas.

Policejní vyšetřování se později začalo stahovat kolem trojice hlavních podezřelých, dvou mužů a jedné ženy. Oba muži poté v jednom obytném autě u Eisenachu spáchali sebevraždu. Po jejich společnici, šestatřicetileté Beatě Z., bylo vyhlášeno pátrání, načež se sama vzdala policii.

U ní byla nalezena pistole značky ČZ ráže 7,65 milimetru, kterou byla spáchána série vražd přistěhovalců. Že jde o pistoli české výroby, poznali vyšetřovatelé už v devadesátých letech, spolupráce s českými kolegy však s řešením případu nepohnula. Žena nyní čelí obvinění z vraždy, pokusu o vraždu, žhářství a náležitosti k teroristické organizaci.

Nová forma terorismu v SRN

„Vše nasvědčuje tomu, že tu máme co dělat s novou formou krajně pravicového terorismu,“ řekl spolkový ministr vnitra Hans-Peter Friedrich.

Všechny dosud nevyřešené trestné činy v Durynsku, kde skupina především působila, budou podle něj znovu prověřeny, zda nenesou stopy dopadených. První výsledky prověrky lze očekávat již příští týden, dodal.

Německo je dnes domovem pro zhruba 3 miliony lidí tureckého původu. V posledních letech jsou stále častěji zaznamenávány snahy o útoky na příslušníky cizích etnik právě ze strany politicky marginalizované krajní pravice.

Podle vedoucího odboru pro ochranu ústavy z Dolního Saska Hanse-Wernera Wargela, by se mohlo jednat o nejhorší případ pravicového násilí v posledních desetiletích.

Skupina popravovala výstřelem do hlavy

Série vražd drobných podnikatelů z přistěhovaleckých kruhů v Německu mezi roky 2000 a 2006 byla často nazývána „dönerové vraždy“ s narážkou na nejčastější předmět podnikání dotyčných v rychlém občerstvení (oběťmi bylo osm Turků a jeden Řek). Zločiny spojoval stejný „modus operandi“ - výstřel do hlavy uprostřed bílého dne a zmizení pachatelů bez zanechání jakékoli použitelné stopy.

Zcela stejná byla vražda 25. dubna 2007 v Heilbronnu, kde byla zavražděna dvadvacetiletá policistka výstřelem do hlavy na louce, kde se konala místní slavnost. Její čtyřiadvacetiletý kolega byl těžce zraněn a řadu týdnů zápasil o život.

Služební zbraně obou policistů z Heilbronnu našli vyšetřovatelé v obytném autě u Eisenachu, v němž dva podezřelí spáchali zřejmě sebevraždu. O trojici se přitom už od devadesátých let vědělo, že má styky s neonacistickými kruhy. Skupina se pak ale od hlavního proudu v roce 1998 poněkud odpoutala a tím zmizela ze zorného pole vnitřní kontrarozvědky - Úřadu na ochranu ústavy. Teprve později se trojice zase do ohniska vyšetřovatelů dostala.

„Našli jsme několik DVD, která byla částečně zabalená a adresovaná tiskovým agenturám a islámským centrům. Nachází se na nich propagandistický film a také informace o vraždách stánkařů s jídlem, které mohl znát jen pachatel,“ upřesnil spolkový státní zástupce Rainer Griesbaum. Kritici se mezitím ptají, proč se na pachatele nepřišlo dřív. Je snad Německo slepé na pravé oko?

Merkelová: Je to ostuda pro Německo

„Je to ostuda a zahanbuje to Německo,“ prohlásila kancléřka Merkelová na sjezdu své Křesťanskodemokratické unie (CDU) v Lipsku na adresu série vražd přistěhovalců. „Musíme udělat všechno pro to, abychom tento případ objasnili.“ Kvůli této aféře požadují někteří němečtí politici znovu zákaz Národnědemokratické strany Německa (NPD) podezřívané z podpory neonacismu. Další politici naopak radí k opatrnosti, aby se neopakovala situace z roku 2003, kdy pokus tehdejší vlády sociálních demokratů (SPD) a Zelených, vedené kancléřem Gerhardem Schröderem, zamítl ústavní soud.