Když chybí nevěsta, nemůže být svatba

Kišiněv - Datum voleb příštího moldavského prezidenta je ohroženo, protože v termínu daném ústavou se nepřihlásil žádný kandidát. Parlament měl o nové hlavě státu hlasovat už tento pátek. „Kde není nevěsta, nemůže být svatba,“ komentoval situaci šéf parlamentní volební komise Mihai Ghimpu.

Na společném kandidátovi se nedokázala shodnout ani koaliční většina, přestože má v parlamentu dostatečný počet hlasů. Volba prezidenta je už přes dva roky kamenem úrazu moldavské politiky. Parlament, který hlavu státu volí, je zablokován chronickým patem, který nedokázaly rozřešit ani trojí volby během posledních tří let. Dlouhodobě vyrovnaný poměr mandátů mezi komunistickou opozicí a vládnoucí prozápadní Aliancí pro evropskou integraci blokuje schválení potřebných reformních zákonů, ale hlavně zvolení prezidenta, pro které je nutná většina 61 ze 101 hlasů.

Cestu z politické krize minulý týden překvapivě otevřelo přeběhnutí tří poslanců z komunistického tábora, díky jejichž podpoře alianci svitla naděje, že může počítat s většinou 62 hlasů. Zdálo se, že Moldavsko, nejchudší evropská země, bude mít po víc než dvou letech řádně zvoleného prezidenta. Lhůta pro registraci prezidentských kandidátů ale v noci na dnešek prošla, aniž by se kdokoli přihlásil. Ukázalo se, že aliance se s komunistickými přeběhlíky nedokázala na společném kandidátovi shodnout. Zatímco aliance prosazovala Mariana Lupua, který funkci hlavy státu dočasně vykonává, trojice bývalých komunistů trvá na nezávislé osobě stojící mimo politické struktury. Komunisté svého kandidáta nepředložili, protože se svými 39 mandáty nemají na jeho prosazení šanci.

Moldavská politika nyní stojí před dalším problémem, protože se situací, kdy se o post prezidenta neuchází žádný kandidát, moldavská ústava nepočítá. O dalším postupu musí rozhodnout parlament. Páteční volby se s největší pravděpodobností neuskuteční, ale není zřejmé, zda budou uznány za první neúspěšný volební pokus. Ústava připouští dva, a pokud by žádný z nich vítěze nepřinesl, čekají Moldavsko nové parlamentní volby - už čtvrté od roku 2008.