Na slovenské mafiány naběhlo 350 policistů

Bratislava – Slovenská policie dnes uskutečnila patrně největší razii proti organizovanému zločinu od vzniku státu v roce 1993. Během zátahu na různých místech zadržela 20 lidí a 23 osob obvinila z různých trestných činů, včetně násilné a majetkové kriminality. Informoval o tom ministr vnitra Daniel Lipšic a policejní prezidium.

Do akce nazvané Eden nasadila policie 350 lidí, a to zejména ze speciálních jednotek. Zátah byl zaměřený na mafiánskou skupinu Piťovci, jednu z nejsilnějších v slovenském podsvětí. Skupina ozbrojených a maskovaných policistů za pomoci vrtulníku už časně ráno obsadila v bratislavské čtvrti Lamač dům předpokládaného šéfa gangu Juraje Ondrejčáka, který byl zadržen.

 Detaily o obviněních úřady s odkazem na neukončené výslechy nezveřejnily, podle portálu čas.sk Ondrejčák čelí obvinění z nedovoleného ozbrojování. Vyšetřovatelé v jeho domě prý zabavili telefony a počítače.

Policie na Slovensku v minulosti čelila kritice, že aktivně nejedná vůči podsvětí. V uplynulých měsících kriminalisté provedli několik zásahů, při nichž zadrželi osoby podezřelé z příslušnosti k různým zločineckým organizacím.

Daniel Lipšic: „Jestli si někteří bosové slovenské mafie mysleli, že stojí nad zákonem, dnešní ráno je přesvědčilo o opaku.“