Syrští zběhové útočí na budovy v Damašku

Damašek – Dezertéři syrské armády zaútočili brzy ráno na sídlo tajné služby u Damašku. Podle opozičních zdrojů z Kypru použili rakety, ale nepodařilo se jim osvobodit zadržené osoby. Jde o první podobný útok od začátku syrského povstání. Mezinárodní tlak na prezidenta Bašára Assada se mezitím stále stupňuje. Členové Ligy arabských států (LAS) a Turecko jsou proti jakékoliv zahraniční intervenci v Sýrii. Liga arabských států dnes ovšem dala Sýrii ultimátum, že pokud do tří dnů neskončí krvavé represe proti civilistům, uvalí na režim hospodářské sankce.

Místní koordinační výbory (LCC), které organizují protesty proti režimu prezidenta Bašára Asada, oznámily, že útok provedla Syrská svobodná armáda, složená z dezertérů. V červenci ji založil jeden z nich, plukovník Rijád Asad, který sám prchl do Turecka. Cílem raketového útoku bylo prý sídlo tajné služby syrského letectva, které leží u Damašku. Lidem, kteří jsou v objektu vězněni, se prý nic nestalo, ale na svobodu se nedostali.

Armáda útok sama potvrdila ve vlastním prohlášení. Kromě sídla rozvědky letectva, která je považovaná za jednu z hlavních sil, jež se účastní zásahů proti demonstrantům, dezertéři zaútočili také na vojenské hlídky na damašských předměstích Dúmá, Kábún, Arbaín a Sakbá.

Opozice ani armáda neinformovaly o případných obětech dnešních útoků. Při tom na rozvědku na předměstí Harastá prý dezertéři útočili ze tří stran automatickými zbraněmi a pancéřovkami. Budova prý byla poškozena, ale útočníci se snažili nezasáhnout vedlejší objekty, v nichž jsou vězněni oponenti režimu. Podle opozičních zdrojů se všichni dezertéři po útoku vrátili na původní pozice. Svědci tvrdí, že se k sídlu rozvědky sjížděly sanitky.

Oběť násilí v Sýrii
Zdroj: ČT24

Turecko a arabské státy jsou proti intervenci v Sýrii

Členové Ligy arabských států (LAS) a Turecko jsou proti zahraniční intervenci v Sýrii. „Prohlašujeme, že je nutné zastavit krveprolévání (v Sýrii) a ušetřit syrské občany nových násilností a zabíjení, což vyžaduje, aby byla přijata okamžitá opatření na ochranu civilistů,“ píše se v závěrečném společném komuniké turecko-arabského jednání. 

Na dnešním mimořádném jednání LAS v marocké metropoli šéf turecké diplomacie Ahmet Davutoglu řekl, že syrské vedení neplní plán Ligy arabských států na zastavení násilí v zemi. „Syrský režim nerespektuje to, k čemu se zavázal po přijetí rezoluce z 2. listopadu. Za to čeká Sýrii izolace,“ prohlásil.

Arabské státy zvažují, že v nejbližších dnech vyšlou pozorovatele, aby se přesvědčily o ochraně civilistů. LAS dala dohromady skupinu asi 500 ochránců lidských práv, novinářů a vojenských pozorovatelů, kteří mají být do Sýrie vysláni.

Arabské státy v minulosti vypracovaly plán řešení krize v Sýrii, který Damašek 2. listopadu oficiálně přijal. Dohodu, předpokládající především ukončení násilností vůči demonstrantům, stažení armády z měst, propuštění politických vězňů a zahájení dialogu s opozicí, ale následně neplnil. Od začátku listopadu bylo v Sýrii zabito na 300 osob, z toho přes 70 jen v pondělí. V úterý pak syrský režim propustil 1 180 vězňů zatčených v souvislosti s „událostmi“ v zemi.