Okupovaná Wall Street zezelenala

New York – Dvouměsíční protest v srdci ekonomického světa na americkém Wall Streetu donutil zdejší aktivisty z hnutí Occupy Wall Street k ekologicky šetrnému chování. Protestující do praxe zavedli alternativní „zelené postupy“ a technologie. Kompostují odpad, čistí použitou vodu a sami si pomocí jízdních kol vyrábějí elektřinu. Chtějí tak světu ukázat praktiky trvale udržitelného rozvoje.

Tzv. ekologickou jednotku tvoří 88 lidí. „Tvoříme tu sadu dovedností a vhodných systémů pro soběstačnost. Ukazujeme, jak se spolehnout jen na sebe, jak být nezávislý a zároveň citlivý k životnímu prostředí,“ uvedla Sonnie Johová ze skupiny Occupy Wall Street.

Poté, co policie zabavila protestujícím generátory elektrického proudu, začali demonstranti vyrábět elektřinu vlastní silou; ekologická skupina Time’s up (Čas vypršel) pro organizátory protestů sestavila dvě kola, která pomocí setrvačníku vyrábějí elektřinu a nabíjejí velké baterie. Ty pak napájejí počítače nebo mobilní telefony demonstrantů.

„Potřebujeme elektřinu pro webstream, několik počítačů má knihovna, pak jsou tu další dva počítače,“ vysvětluje potřebu proudu demonstrant George Pingeon. „Až donedávna jsme svítili žárovkami. Vyměnili jsme je za světelné diody, které jsou efektivnější. Máme tu taky bezdrátový internet. Ještě nejsme plně soběstační, ale nahradili jsme elektřinu, kterou jsme vyráběli pomocí nafty.“

Hnutí Occupy Wall Street už víc jak dva měsíce protestuje v centru New Yorku proti současnému stavu společnosti. Vadí mu zejména sociální nespravedlnost a rozevírající se nůžky mezi bohatými a chudými, chamtivost bankéřů a neschopnost politické scény efektivně řešit hospodářskou krizi. Navazuje na protesty tzv. Nespokojených (event. Rozhořčených), které počátkem léta zasáhly Španělsko. I zde převážně mladí demonstranti kritizovali stav společnosti a politiky, vadila jim také vysoká nezaměstnanost absolventů.

Kompost pro zahrádkáře, voda pro park

Další využití našli protestanti i pro kompost, a nyní šedesáti kily denně zásobují zahrádkáře v okolí. „Berou ho od nás místní veřejné zahrady. Několik jich máme v East Village a jedna je na Governors Islandu. Tam kompost mění zpátky na půdu, která je velmi úrodná,“ informuje Brennan Cavanaugh.

Demonstranti také zavedli systém na zpracování špinavé vody z mytí nádobí, kterou nyní pomocí dřevěných třísek a štěrku filtrují. „Štěrk a třísky absorbují živiny a vodu pak používáme na zalévání rostlin v parku. Smyslem je, aby se živiny dostaly zpátky do půdy a ne do vody,“ doplňuje Sonnie Johová.

Zelené protesty (zdroj: ČT24)